4 noćenja
Trajanje
Avionom
Prevoz
ND
Usluga

Evropski gradovi – Rumunija – Bukurešt

Avionom 5 dana/4 noćenja

Šta znamo o Rumuniji ? Verovatno, vrlo malo i verovatno je prva pomisao na Rumuniju grof Drakula.Ali se pokazalo da, osim Drakule, u Rumuniji ima još mnogo zanimljivih stvari. To je lepa zemlja bogate i raznovrsne kulture, zemlja sa 25 spomenika kulture uvrštenih u UNESCO listu kulturne baštine. Ovo je zemlja živopisne prirode, ali često i tragične istorije. Rumunija je, kao i mnoge istočnoevropske zemlje, neka vrsta duhovne granice između Evrope i Azije. Mešavina kultura stvara neobičnu i veoma privlačnu sliku koja očarava svojom neponovljivošću.
To je zemlja u kojoj žive ljudi nama sličnog mentaliteta. Slovenski, romanski, dakijski koreni sjedinili su se u jedno i tako je nastala Rumunija koju danas poznajemo. Svaka oblast u Rumuniji se toliko razlikuje jedna od druge da se ponekad čini kao da su to različite zemlje. Tu je more, tu su planine, guste šume, reke, srednjovekovni zamkovi. Istorijske oblasti zemlje, bivše kneževine od kojih se formirala današnja Rumunija: Transilvanija, Vlaška, Moldavija, Dobrudža, razlikuju se jedna od druge po krajoliku, arhitekturi i običajima, čineći jedinstven spoj raznolikosti i osobene atmosfere.Bukurešt je glavni grad Rumunije i kulturni centar zemlje. Grad bogate istorije, koloritne atmosfere i neobicnih znamenitosti, kao šo su Trijumfalna kapija i jedna od najvećih zgrada Parlamenta na svetu. A najzanimljivije je Stari Bukurest sa uskim ulicicama, crkvama i istorijskim spomenicima.
O nastanku imena grada postoje razne legende i hipoteze. Stara legenda glasi da je pastir Bukur tu sagradio crkvu i da se oko nje formiralo selo Bukurešt. Po naučnoj pretpostavci naziv je proistekao od rumunske reči bukurie sto znaci radost a radost su osećali pobednici jedne od bitaka sa Turcima. Grad je osnovao predvodnik Mirca Stari u čast te pobede. Po drugoj verziji osnivač grada je bio vlaški knez Radu Negru a da je grad nastao na mestu drevnih naselja Dačana i Rimljana. U prvoj polovini XX veka dobija naziv “Mali Pariz” zahvaljujući širokim bulevarima i impresivnim zgradama sagrađenim u francusko-italijanskom stilu. Danas je ovo užurbana metropola i neobična mešavina stare arhitekture, betonskih kompleksa iz komunističke ere i modernih stambeno- poslovnih četvrti.

CENA ARANŽMANA PO OSOBI, NA BAZI IZABRANE USLUGE, IZRAŽENA U EUR:

TERMIN PUTOVANJA HOTEL USLUGA 1/2 SOBA PO OSOBI DOPLATA ZA 1/1 SOBU
28.04 - 02.05.2018. MERCURE BUCHAREST UNIRII 4 ND 285€ 120€
• Cena za decu 2-12 godina sa dvoje odraslih (dopunski ležaj): 280€. Cena za treću odraslu osobu: 280€. Jednokrevetne sobe: isključivo na upit.
CENOVNIK PDF
pdf
U CENU PUTOVANJA JE URAČUNATO:
prevoz avionom na relaciji Beograd-Bukurešt-Beograd
transferi autobusom aerodrom-hotel-aerodrom u Bukureštu
smeštaj u dvokrevetnim sobama u hotelu sa 4* na bazi 4 noćenja sa doručkom
panoramski i pešački obilazak grada
usluge lokalnih vodiča, troškovi organizovanja i vođenja putovanja.
U CENU PUTOVANJA NIJE URAČUNATO:
avio-takse oko 101,72 evra (od toga evra 58.00 YQ ne podležu refundaciji i takse eura 0.98RF, 16.72RS, 0.22RS, 7.00DC, 4.48LG, 14.32RO podležu refundaciji). Usled promena cene goriva na tržištu nafte, moguće je uvođenje doplate za gorivo, čiji iznos je podložan promeni do početka putovanja i važi će za sve prijavljene putnike
dinarski deo aranžmana u iznosu od 1790,00 rsd po osobi
fakultativni izleti (obavezno prijavljivanje i uplata u agenciji)
međunarodno zdravstveno osiguranje
individualni troškovi putnika i posete.

 • Obavezno prijavljivanje i uplata fakultativnih izleta prilikom uplate aranžmana. Prijavljivanje za izlete na destinaciji nije moguće. Minimum putnika za realizaciju fakultativnih izleta: 20.

Cena aranžmana je izražena u EUR po osobi. Dinarsko plaćanje po efektivnom prodajnom kursu banka Intese na dan uplate. Rezervacija aranžmana se obezbeđuje uplatom akontacije u iznosu od 30% od ukupne vrednosti aranžmana, a ostatak se plaća 15 dana pre polaska na putovanje – gotovinski, čekovima građana, platnim karticama Visa, Mastercard, Maestro, Dina na 6 mesečnih rata.

 • Putnici su u obavezi da daju tačna imena i prezimena, onako kako je naznačeno u pasošu, prilikom pravljenja rezervacije. U protivnom, svaka kasnija promena podleže dodatnoj naplati od strane avio-kompanija, a troškove snose sami putnici.
 • Vremena letova su podložna promenama. Putnici će o tačnom vremenu leta biti obavešteni dva dana pre putovanja. Organizator putovanja ne snosi odgovornost u slučaju bilo kakvih promena leta od strane avio-kompanije.
 • Konačan iznos avionskih taksi podložan je promeni i utvrđuje se prilikom izdavanja avionske karte, najkasnije 48 sati pre započinjanja putovanja
 • Krajnji rok za otkzivanje putovanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika koji je potreban za realizaciju programa 5 dana pre puta.
 • Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni i cenu putovanja, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih učesnika otkaže putovanje ili ponudi putnicima mogućnost organizovanja individulanog putovanja za navedenu destinaciju uz promenu cene putovanja
 • Svi putnici su obavezni da poštuju važeće zakonske carinske propise za iznošenje deviza iz zemlje.
 • Lokalna turistička agencija, organizator izleta, zadržava pravo promene datuma i vremena polaska na izlet. Cene fakultativnih izleta objavljene u programu važe ako se za iste prijavi 20 i više učesnika. Ukoliko je broj putnika manji, izlet se može organizovati, ali po nešto višoj ceni.
 • Sadržaj fakultativnih izleta podložan je izmeni ukoliko je to uslovljeno opravdanim razlozima (radovima na saobraćajnicama, lokalitetima, štrajkovima, saobraćajnim kolapsom, promenom radnog vremena i slično)…
 • Za realizaciju programa je potrebno minimum 15 putnika. Krajnji rok za prijavu je 15 dana pre polaska ili do popune mesta. Krajnji rok za obaveštavanje putnika u slučaju otkazivanja putovanja od strane organizatora putovanja je 5 dana pre početka putovanja.
 • Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
 • Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene kursa na monetarnom tržištu promeni cenu aranžmana

U skladu sa odredbama Zakona o turizmu Organizator ima garancije putovanja po Ugovoru o garanciji putovanja broj 0065/2018 od 10.01.2018. godine zaključenog sa ugovaračem osiguranja Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija PU ˮYUTAˮ, Beograd, ul. Kondina br. 14 koja se aktivira kod Nacionalne asocijacije turističkih agencija PU ˮYUTAˮ, 011 3228 686, 011 3228 687, prijavom na adresu YUTA, Beograd, ul. Kondina br. 14 ili na e-mail: garancijaputovanja@yuta.rs. Polisa broj 300059724, od 25.01.2018.godine, Akcionarskog društva za osiguranje ˮDDOR Novi Sad”.

Organizator:
Belvi Travel nastupa u svojstvu posrednika u prodaji aranžmana za Bukurest. Organizator putovanja je turistička agencija BIG BLUE GROUP – Beograd , licenca OTP 255/2010. Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije BIG BLUE GROUP – Beograd, Kolarčeva 3.
Cenovnik br. 2 važi od 26.01.2018.

1

1.dan (28.04.2018.) BEOGRAD - BUKUREŠT

Sastanak putnika na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” ispred šaltera za čekiranje u 10.30h. Poletanje za Bukurešt u 12.45h (Let JU642). Sletanje na aerodrom u Bukureštu u 15.10h. Po dolasku u Bukurešt kraći panoramski obilazak autobusom glavnog grada Rumunije, Pariza Balkana: Kuća slobodne štampe,Trijumfalni luk, Piatea Victoriei – zgrade vlade, Akademija nauke, potom vožnja duž starog Bulevara pobede (Calea Victoriei )sa predivnim zgradama iz perioda Bell Epoque, Zdanje Ateneum – koncertna dvorana iz XIV veka u neoklasicističkom stilu, danas jedan od simbola Bukuresta i sediste filharmonije, Stara kraljevska palata Karola I i dom srpske kraljice Marije Karađorđević – danas Narodni muzej, statua Karola I – replika Meštrovićeve statue iz 1930.god, hotel Athenee Palace (trenutno luksuzni Hotel Hilton), Univerzitetski trg sa četiri jedinstvene zgrade ( Arhitektonska škola, Narodno pozorište, neoklasicistička zgrada Bolnice Koltea, Sutu Palata), Trg revolucije gdje je 1989.godine počela pobuna protiv Čaušeskua, Piata Unirii i monumentalna Palata Parlamenta Rumunije, ranije poznata kao Narodna Palata, koju je sagradio komunistički vođa Nikolaje Čaušesku, posle Pentagona, druga po veličini upravna zgrada na svetu. Transfer do hotela. Smeštaj u hotel. Nastavak razgleda grada pešice po starom delu grada gde se nalaze ostaci kneževskog dvora (Curtea Veche) koji je u XV veku sagradio Vlad Tepeš, Stavropolska crkva (Biserica Stavropoleos) koju je podigao grčki monarh u XVIII veku i koju odlikuje spoj rumunske i vizantijske arhitekture, prekrasna fasada i vrhunski izrezbaren ulaz sa stubovima; Crkva Sv. Antuna, četvrt Lipscani iz XV veka, nekada glamurozna zanatska i stambena četvrt, danas četvrt sa brojnim galerijama, antikvarnicama i kafeima. Povratak u hotel. Noćenje.
2

2.dan (29.04.2018.) BUKUREŠT - BRAŠOV - zamak BRAN - BUKUREŠT ( oko 310 km)

Doručak. Slobodan dan ili fakultativni celodnevni izlet Brašov i zamak Bran. Polazak autobusom prema gradu koji se nalazi u centralnom delu Rumunije, na oko 166 km od Bukurešta. Brašov je deo regiona Transilvanije, okružen južnim Karpatima. Grad je podeljen na stari i novi deo. Stari deo grada su izgradili Sasi, sa trgom smeštenim ispod Planine Tampe a drugi, novi, industrijski deo sagrađenje u XX velu. Stari deo Brašova je jedan od najbolje očuvanih starih gradova Evrope, koga krasi predivna arhitektura i stara utvrđenja. Brašov je grad burne istorije, nastajao pod velikim uticajem nemačkog i austro-ugarskog carstva, kao i nekadašnjeg komunističkog sistema Rumunije. Obilazak grada: Glavni trg, gradska većnica i trgovačke kuće iz XVI veka, najstarija građevina Brašova, Kuća Hirscher, koja je bila u vlasništvu bogatog trgovca; “Crna crkva” (Biserica Neagra), sagrađena u gotskom i renesansnom stilu u XIV i XV veku na ostacima nekadašnje crkve. Kraća vožnja do zamka Bran u kome je povremeno boravio Vlad Tepeš, Drakula. Izgrađen je na 60 metara visokoj steni, s prekrasnim pogledom na celu dolinu. Mesto je poznato u svetskoj literaturi i ujedno je jedna od najvećih misterija Rumunije. Zamak su napravili od drveta Teutonski vitezovi u XIII veku na ulazu u dolinu koju okružuju planine i kojom su trgovci prolazili vekovima. Ime Bran prvi put se pojavljuje u aktu Ludiga Prvog od Mađarske u XIV veku kada je Saksoncima dozvoljeno da izgrade utvrđenje u gradu Brašovu. U tom period prvi put je zamak korišćen za odbranu od napada Otomana.Mnoge vladarske porodice nastanjivale su zamak Bran a svi eksponati u zamku potiču iz perioda vladavine Marije Edinburške i pored brojnih stanara plave krvi zamak je svetsku slavu stekao zahvaljujući svom najpoznatijem upravniku grofu Vladu Cepešu poznatijem kao Drakula. Vlad je zbog svoje surovosti prema Turcima, ali i ostalim neprijateljima, dobio ovaj neobičan nadimak. Obilazak zamka i slobodno vreme za kupovinu suvenira. Povratak u Bukurešt. (Cena izleta po osobi: oko 55€). Noćenje.
3

3.dan (30.04.2018.) BUKUREŠT

Doručak. Slobodan dan za individualni obilazak grada, šetnju, kupovinu suvenira ili odlazak u neki od brojnih bistroa i restorana u ulicama Lipscani i Franceza. Preporučujemo obilazak Etno Sela Satului, koji se nalazi u okviru parka Herastrau a pored istoimenog jezera. Muzej na otvorenom predstavlja izložbu oko 300 ruralnih, istorijskih, rumunskih zgrada, poput seoskih kuća i štala, starinskih crkava, kao i kuća sa karakteristikama transilvanijske arhitekture. Moguća šetnja uz jezero u parku Herastrau. Noćenje.
4

4.dan (01.05.2018.) BUKUREŠT - palata MOGOSOAIA - manastir SNAGOV - BUKUREŠT (oko 95 km)

Doručak. Slobodan dan ili poludnevni fakultativni izlet Palata Mogosoaia i manastir Snagov. Polazak autobusom prema selu i istoimenoj palati Mogosoaia, koji se nalaze na obali istoimenog jezera. Palata Mogosoaia arhitektonski podseća na Brancovenesc stil (spoj renesansnog i orijentalnog stila), koga odlikuju rumunski balkoni sa stepeništem, lukovi i stubovi. Palatu Mogosoaia, sa predivnom lođom venecijanskog stila na fasadi koja gleda na jezero i balkonima koje ukrašavaju veličanstveno složeni Brancovenesc duborezi, sa pogledom na glavno dvorište je u periodu od 1698. do 1702. godine podigao vlaški knez Konstantin Brancoveanu. Danas se u Mogosoaia palati nalazi muzej, koji čuva dragocena platna, skulpture od drveta i kamena, zlatan i srebrni vez, retke knjige i vredne rukopise. U okviru kompleksa palate nalazi se crkva, koju su XVII veku sagradili i ukrasili grčki umetnici. Originalne freske u unutrašnjosti crkve sa prikazom likova Konstantina Brancoveaua i njegove brojne porodice u kraljevsku odeći, dobro su očuvane. Nastavak putovanja do jezera Snagov i istoimenog manastira, gde se po predanju nalazi grob Vlada Cepeša, poznatijeg pod imenom Grof Drakula. Jezero Snagov se nalazi oko 40 km severno od Bukurešta i zbog svog izduženog oblika prostire se u dužinu od 12 km. Na ostrvu u sredini jezera Snagov se nalazi predivan manastir iz XVI veka, koga je proslavila legenda, po kojoj je ispred njenog oltara, sahranjen zloglasni Vlad Tepeš-Drakula. Postoje mnogi delovi priče o životu Vlada Cepeša koji nedostaju, naročito o poslednjim satima njegovog života. Veruje se da su njegovo obezglavljeno telo pronašli monasi u šumama u okolini Bukurešta i doneli ga u manastir Snagov da bi ga sahranili. Međutim, arheološkim istaživanjima ovog mesta, sprovedenim 30-tih godina XX veka, je otkriven prazan grob. Ova činjenica je bila jedan od razloga nastanka legende o “vampiru Drakuli”. Na ploči koja se nalazi na podu crkve manastira Snagov je obeleženo mesto gde se veruje da leže ostaci grofa Vlada Tepeša (Cena izleta po osobi: oko 30€). Povratak u Bukurešt. Noćenje.
5

5.dan (02.05.2018.) BUKUREŠT - BEOGRAD

Doručak. Napuštanje soba i odjavljivanje iz hotela do 10h. Slobodno vreme za individualne aktivnosti do transfera na aerodrom. Transfer do aerodroma. Poletanje aviona za Beograd u 15.40h (JU643). Sletanje u Beogradu 16.10h. Kraj putovanja.

Smeštaj u nekom od navedenih ili sličnom hotelu:

Htl Mercure Bucharest Unirii 4* www.accorhotels.com/gb/hotel-A1H4-mercure-bucharest-unirii/index.shtml
Nedavno renoviran hotel iz lanca Mercure hotela nalazi se u širem centru grada. U blizini hotela nalaze se značajni kulturno-istorijski spomenici, šoping centar i restorani. Od starog dela grada udaljen je oko 2 km (20 minuta hoda), a u obližnjem bulevaru Unirii nalazi se stanica gradskog autobusa koja vodi do istorijskog dela Bukurešta. Sadržaj: restoran, bar, sale za sastanke, vešeraj, parking, Wi Fi u celom hotelu. Smeštaj: Sve sobe imaju klima uređaj, pisaći sto, SAT TV, WI FI, telefon, sef, pribor za kafu i čaj, kupatilo, fen za kosu. Usluga: noćenje sa doručkom (po principu samoposluživanja).

1
Bukurešt se nalazi u Rumuniji putovanja 2018
Bukurešt se nalazi u Rumuniji putovanja 2018
Bukurešt se nalazi u Rumuniji putovanja 2018
Bukurešt se nalazi u Rumuniji putovanja 2018