ASTAKOS

Na samom kraju planinskog venca Akarnanije, po kome i ova grčka periferija nosi naziv, podno planine Veluca, koja je poznata i pod nazivom Dikorfos,  nalazi se letovalište Astakos. Smešteno je na 10 metara iznad nivoa mora i važi za mirno letovalište, idealno za uživanje u odmoru, u pravom smislu te reči.

Gde se nalazi Astakos?

Najveća regionalna jedinica Grčke nosi naziv Etolija-Akarnanija i jedna je od ukupno 50 grčkih prefektura. Zahvaljujući gradnji mosta Rio-Antirio, ovaj deo centralne Grčke povezan je sa Peloponezom. Takođe je ova prefektura, na čijem području se nalazi i letovalište Astakos, odlično saobraćajno povezana i sa Prevezom, a preko podvodnog tunela Preveza-Aktio, te sa Lefkadom.

Upravo u toj prefekturi, čiji je glavni grad Mesolongi, udaljen nešto više od 50 kilometara, nalazi se i ovo letovalište.

Najvažnija luka prefekture

S obzirom na to da je u pitanju mesto, koje je odlično saobraćajno povezano sa ostalim delovima zemlje, a posebno sa ostrvima, te se Astakos smatra i najvažnijom lukom na području cele prefekture.

Izuzev lokalnim autobuskim linijama koje Astakos povezuju sa Agrinionom, Mesolongijem i Atinom, odatle kreću brodovi prema ostrvima Kefalonija i Itaka.

Zašto letovati baš u Astakosu?

Nije tajna da mnogi naši turisti, po navici biraju letovališta na severu Grčke. Međutim, neko ko jednom poseti Astakos, uvek mu se rado vraća. Posebno ukoliko su u pitanju porodice sa malom decom ili turisti, koji su željni pravog odmora i mira.

U ovom letovalištu se može osetiti pravi duh Grčke, sa svim njenim specifičnostima, ali i bolje upoznati istorija zemlje, budući da je okolina Astakosa poznata po brojnim istorijskim znamenitostima.

Samim tim što letovalište nadvisuje planina, to se slobodno može reći da ga odlikuju vrlo povoljne klimatske karakteristike, koje podrazumevaju kombinaciju planinskog i morskog uticaja.

Uprkos kosmopolitskom karakteru i činjenici da je u pitanju poznata luka, koja povezuje centralnu Grčku i ostrva Jonskog mora, Astakos je u velikoj meri uspeo da očuva svoju autentičnost.

Što se smeštaja tiče, za Vas smo pripremili hotel “Stratos”, koji ima tri zvezdice i nalazi se na samoj plaži.

Plaže u Astakosu

Izuzev centralne plaže u Astakosu, poznate po plavetnilu Jonskog mora, u mestu i njegovoj okolini se nalaze i druge, vrlo zanimljive plaže.

Na oko kilometar udaljenosti od Astakosa je plaža u okrugu Hovolio, koja je poznata kao odlična destinacija za ronjenje.

Iako duga tek oko 150 metara, plaža Asprođali, udaljena par kilometara od Astakosa je jedna od najpoznatijih na tom području. Obala Vele, u blizini sela Mitikas, udaljenog desetak kilometara od Astakosa, poznata je po fantastičnim zalascima sunca.

Aktivnosti u Astakosu

Izuzev uživanja na nekoj od plaža i uvala, po kojima je Astakos takođe poznat, turistima se nudi i mogućnost boljeg upoznavanja grada. Budući da su mnoge građevine zaštićene, zbog odlično očuvane arhitekture i bogatih ukrasa, to je i šetnja ulicama Astakosa zanimljiva.

Sem crkve posvećene Svetom Nikoli, koja je poznata po renesansnim freskama, na području Astakosa nalaze se i drugi značajni sakralni objekti. Kapela posvećena Svetoj Petki, crkva Svetog Andreja i katolikon manastira Svetog Đorđa, neke su od njih.

Arheološko nalazište antičkog Astakosa, kao i ostaci zamka Dramagestos iz perioda vizantijske vladavine, takođe su zanimljivi za posetu i bolje upoznavanje ovog letovališta.

Još zanimljivosti o Astakosu

Iako pojam Astakos u grčkom jeziku znači jastog, pretpostavlja se da ovo mesto naziv duguje mitskom heroju Astakosu, koji je bio sin boga Posejdona.

Zaštitnik Astakosa je Sveti Nikola, kome je i posvećena jedna od crkava u ovom letovalištu.

Budući da je grad formiran po završetku Grčkog rata za nezavisnost i da su ga naselili stanovnici drugih regija i ostrva, a između ostalih i stanovnici Epira i Itake, to se Astakos može pohvaliti vrlo interesantnim svetkovinama, koje se umnogome razlikuju u odnosu na druge delove Grčke.

Mnoge građevine u Astakosu su zbog svoje istorijske vrednosti pod zaštitom nadležnih institucija.

KOMPLETNU NAŠU PONUDU ZA ASTAKOS LETO 2024 MOŽETE VIDETI OVDE…