IZMIR

Razlozi zbog kojih se Izmir preporučuje za letovanje su brojni. Najpre, do njega vodi direktna avio linija iz srpske prestonice, što putovanje čini posebno jednostavnim. Zatim, u pitanju je grad izuzetno duge i bogate prošlosti, koji se može pohvaliti brojnim znamenitostima. I na kraju, a zapravo najvažnije kada je u pitanju letovanje u Turskoj, upravo iz Izmira se i vrše transferi turista do odabranog hotela u čuvenim letovalištima Egejske regije, Kušadasija i Češme.

Slobodno se može reći da je nekadašnja Smirna, koja je bila karakterisana i kao Pariz Istoka, danas destinacija koja se mora posetiti.

Zašto posetiti Izmir?

Kada bismo krenuli sa nabrajanjem svih znamenitosti današnjeg Izmira, čitali biste prilično dugo. Zato ćemo se fokusirati samo na one najznačajnije. A pored znamenitosti u samom gradu, okolina Izmira je možda još fascinantnija. Tim pre što je tu i drevni Efes, ali i mnogi drugi, istorijski značajni lokaliteti.

Neretko se za Izmir navodi da je manje rabljen u turističkom smislu nego Istanbul, što ga i čini posebno atraktivnom destinacijom. Samim tim što se smatra “kapijom Kapadokije”, dovoljno govori o njegovom značaju u turističkom smislu.

Treći grad po veličini u celoj zemlji, po mnogo čemu je specifičan. Inače, Izmir važi za grad koji je najviše okrenut zapadnoj kulturi, pa nemojte biti iznenađeni ležernošću njegovih stanovnika ili činjenicom da ćete ipak moći da uživate u alkoholnim napicima, recimo.

Šta raditi u Izmiru?

Šetnja centrom grada, upotpunjena uživanjem u mirisima i ukusima lokalne kuhinje, jedno je od nezaboravnih iskustava kada je u pitanju letovanje u Izmiru.

Muzej na otvorenom, Agora u Izmiru opčinjava ljubitelje istorije posebno. Tu se mogu videti ostaci velelepne Smirne, koja je važila za jedan od najlepših gradova na tlu Male Azije. Iako je određeni deo lokaliteta, zbog dodatnih istraživanja zatvoren za javnost, ono što je dostupno, sasvim je dovoljno da bi se stekao utisao o značaju tog grada u istorijskom smislu.

Jedan od najlepših vidikovaca, sa koga puca pogled na grad i Egejsko more lako je dostupan turistima. Do njega vozi lift, a vožnja je besplatna.

Muzej koji je posvećen Kemalu Ataturku, osnivaču moderne turske države takođe se nalazi u Izmiru. Ništa manje zanimljivi nisu ni Etnografski i Arheološki muzeji u ovom gradu.

I mada u ovom turskom gradu postoji mnoštvo islamskih svetinja, jedna se posebno izdvaja. U pitanju je Plava džamija, karakteristična po plavim detaljima na fasadi.

Izleti iz Izmira su posebna priča, jer izuzev mogućnosti posete ruševina drevnog Efesa, turisti se mogu odlučiti i za izlet u Kapadokiju ili jednodnevni izlet u Pamukale.

Plaže u Izmiru

Izuzev gradske plaže i onih, koje se nalaze u okviru hotela, koje imamo u ponudi za letovanje u Izmiru, a o čemu se možete informisati na linku https://belvi.rs/izmir/ , neke od najlepših plaža čitavog regiona ovog grada nalaze se na poluostrvu Češme.

Na oko osam kilometara od Izmira nalazi se jedna od plaža, koja se često karakteriše kao najlepša u celoj Turskoj. Plaža Karsiaka poznata je po kristalno čistom moru, ali i po zalascima Sunca, koji su u najmanju ruku zadivljujući.

Ne treba izgubiti iz vida ni činjenicu da je Izmir poznat po odličnoj ponudi noćnog život, kao i po fascinantnoj gastronomskoj ponudi, koja će, sasvim sigurno, zadovoljiti sva vaša čula.

KOMPLETNU NAŠU PONUDU ZA IZMIR LETO 2024 MOŽETE VIDETI OVDE…