MAJORKA

 

Sama činjenica da ste odabrali letovanje na Majorci jasno ukazuje na to da ste spremni da doživite neverovatna iskustva. Predeli izuzetnih prirodnih lepota, fenomenalne plaže, bogato kulturno-istorijsko nasleđe, piktoresna sela, lokalni specijaliteti…sve to nudi najveće špansko ostrvo.

Ovo Balearsko ostrvo zapljuskuju vode Sredozemnog mora. Glavni grad ostrva je Palma de Majorka.

 

Kakva je klima na Majorci?

 

Iako svoje čari najbolje otkriva tokom leta, nema spora da je Majorka destinacija koja se može posetiti, praktično tokom cele godine.

Najbolje vreme za letovanje na Majorci definitivno je period od juna, pa do čak polovine oktobra. Maksimalna dnevna temperatura u tom periodu kreće se između 27 i 28 stepeni Celzijusovih, dok je maksimum u oktobru oko 23 stepena. Minimalna temperatura je između 18 i 20 stepeni, odnosno oko 14, koliko je tokom oktobra.

Tokom juna i jula Majorka beleži  čak 11 sunčanih sati u toku dana, dok ih je 10 tokom avgusta. Devet sunčanih sati je prosečno u toku septembra, a tokom oktobra sedam.

Što se tiče temperature mora na Majorci, ona se kreće između 20 stepeni, koliko je tokom juna i 22 stepena, u oktobru, s tim što je tokom jula i septembra temperatura mora 25 stepeni. Najtoplije je more na Majorci u avgustu, kada je njegova temperatura u proseku oko 27 stepeni.

 

Letovališta Majorke

 

Izuzev glavnog grada, nadaleko čuvene Palma de Majorke, poznate po bogatom kulturno-istorijskom nasleđu i odličnom mestu za uživanje u šopingu, na ostrvu postoje i mnogi drugi zanimljivi gradovi.

Na oko deset kilometara udaljenosti od glavnog grada, kada se krene u pravcu istoka, nailazi se na letovališta, u kojima van nudimo smeštaj i to u hotelima različite kategorizacije. Više o tome možete pogledati na linku https://belvi.rs/majorka/

Kan Pastilja je letovalište poznato najpre po brojnim sadržajima, koji garantuju ugodan odmor, ali i po oko šest kilometara dugoj plaži, koja se nadomak njega nalazi i sa kojom je povezano. Ovo turističko mesto, smešteno je na samom obodu čuvene peščane plaže, Plaja de Palma i zaliva. Odličan je izbor za odmor zbog brojnih sadržaja, koji su na raspolaganju turistima. A i sa Palma de Majorkom je dobro povezano redovnim gradskim linijama.

Dugačka plaža prekrivena finim, sitnim peskom povezuje ovo i druga dva poznata letovališta, Plaja de Palma i El Arenal. Slobodno se može reći da je promenada, koja se proteže kroz sva tri poznata letovališta na Majorci idealna za uživanje, budući da se tu nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata, poput barova, kafića i restorana.

Plaja de Palma nudi obilje sadržaja, mnoštvo hotela visoke kategorizacije, ali i brojna mesta za uživanje i zabavu.

Plaža u letovalištu El Arenal duga je oko dva kilometra i može da zadovolji turiste različitih ukusa i afiniteta.

Praktično, sva tri mesta su povezana i nude ne samo obilje sadržaja, neophodnih za ugodan odmor, nego i brojne sportske i aktivnosti na vodi. Izuzev uživanja u noćnom provodu, turisti koji preferiraju mirniji odmor, mogu se opustiti u nekom od ugostiteljskih objekata na obali mora.

 

Znamenitosti Majorke

 

Veliko ostrvo, kako se prevodi latinsko poreklo naziva Mallorca (lat. Insula maior) nije samo poznato turističko odredište, kao uostalom i druga ostrva Baleara, već je dobro znano i po brojnim znamenitostima.

Glavni grad, Palma de Majorka poznat je po srednjevekovnoj katedrali La Seu, oko koje se nalaze bedemi izgrađeni od kamena. Posetioci imaju prilike i da u muzeju ove gotičke katedrale bolje upoznaju njeno bogato istorijsko i kulturno nasleđe.

Poseta gradiću Iljetas neretko je izbor turista, tim pre što se ovo šarmatno mesto na ostrvu često poredi sa Monte Karlom.

Na Majorci se nalazi i jedan od boljih akva parkova, ako ne i najbolji takve vrste na starom kontinentu. U njemu se posetiocima nude brojni, gotovo neverovatni sadržaji. Izuzev mališana, u ovom akva parku podjednako mogu uživati i stariji posetioci. Brojni tobogani i bazeni, klasični i sa talasima, ali i atrakcije poput đavoljeg, cunamija i velikog kanjona te muzeja antičkih mašina i mini zoološkog vrta, tek su neki od sadržaja, koji su posetiocima ovog akva parka na raspolaganju.

Za ljubitelje avanture, dobar izbor je poseta najvećoj podzemnoj pećini na evropskom tlu. Pećinu Drak čine čak četiri pećine, koje su povezane međusobno. Zbog vrlo interesantnih formacija, koje se u njima nalaze, znane su i kao Zmajeve pećine. Sa dužinom od oko 1.150 metara i širinom od oko 30 metara, jezero Martel, koje se u ovom pećinskom sistemu nalazi, važi za jedno od najvećih podzemnih jezera na celom svetu.

Svakako ne bi trebalo da propustite ni uživanje u ukusima lokalnih gastronomskih specijaliteta, jer će to definitivno upotpuniti vaše letovanje na Majorci.

KOMPLETNU NAŠU PONUDU ZA MAJORKA LETO 2024 MOŽETE VIDETI OVDE…