Belvi TravelBelvi Travel
Forgot password?

TOSKANA – BLOG

TOSKANA

U samom srcu Italije, nalazi se regija, koja je možda i najatraktivnija u celoj zemlji. Ako se tome doda i fantastična priroda po kojoj je Toskana poznata i činjenica da ima specifični, srcasti oblik, sasvim je dovoljno za razumeti zbog čega sve veći broj turista posećuje upravo ovaj deo Italije.

Svemu tome, bez ikakve sumnje doprinose i mnogi, vekovima stari gradovi, ali i atrakcije, koji na području Toskane ni u kom slučaju ne manjka.

Na 2.054 metara nadmorske visine nalazi se Prado, na Apeninima, koji je i najviši vrh regije, a koja je po površini najveća regija u celoj Italiji. Administrativni centar Toskane je grad Firenca, koji je od italijanske prestonice, Rima udaljen oko 280 kilometara.

S obzirom na to da se u Firenci i Pizi nalaze međunarodni aerodromi, to se smatra da je regija odlično povezana sa ostatkom Evrope i sveta. Ipak, mnogi turisti iz naše zemlje radije se odlučuju za putovanja u Toskanu autobusom, koje u ponudi ima BELVI, uzevši u obzir da tako mogu obići mnoge znamenitosti regije.

Firenca

Kad god posetili Firencu, nećete pogrešiti, mada je ovaj toskanski grad najlepši s jeseni i u proleće. Ne samo da je u pitanju administrativni centar čitave regije, već i svojevrsna kulturna prestonica Toskane.

A sama činjenica da su upravo u Firenci stvarali mnogi značajni umetnici, poput Leonarda da  Vinčija i Mikelanđela, doprinosi njenom značaju i istorijskom i kulturnom smislu. Danas se u ovom gradu nalaze brojni muzeji i umetničke galerije, ali i spomenici, koji nijednog posetioca neće ostaviti ravnodušnim. Palata Stroci, galerija Ufici i galerija Akademia, sasvim sigurno su kulturne institucije koja ni u kom slučaju ne treba propustiti prilikom posete ovom gradu.

San Điminjano

Omanje toskansko selo, poznato po dobro očuvanom srednjevekovnom utvrđenju, nalazi se između gradova Firenca i Sijena.

Istorijski podaci pokazuju da su članovi porodice San Điminjano, kako bi svima pokazali koliko bogatstvo i moć imaju, izgradili čak 72 kule na ovom velelepnom zdanju. Danas je sačuvano njih ukupno 14, ali i to je sasvim dovoljno da bi se bolje razumeli sjaj i raskoš u kojim su članovi te porodice imali prilike da uživaju.

Počev od 1990 godine, San Điminjano je uvršten na listu svetske kulturne baštine, u okviru UNESCO-a.

Piza

Toskanski grad poznat po čuvenom Krivom tornju, Piza se može pohvaliti i drugim znamenitostima, iako je upravo taj toranj proslavio ovaj grad.

Na Trgu čuda, koji je takođe deo UNESCO-ve liste svetske kulturne baštine još od 1987. godine, na kome se i Krivi toranj nalazi, posetiocima se nudi prilika da vide i muzeje, ali i katedralu i krstionicu, te druge znamenitosti Pize. Ipak, nema sumnje da je poseta Krivom tornju i penjanje na njegov vrh možda i najinteresantnija aktivnost u Pizi.

Duomo ili katedrala Santa Maria Asunta pravo je remek delo romaničke arhitekture i još jedna od atrakcija grada, koja je specifična i po mešavini stilova gradnje. U njenoj unutrašnjosti se, pored ostalog mogu videti i fascinantni mozaik na kome je prikazan Sveti apostol i jevanđelist Jovan, kao i krstionica, za koju se smatra da je najveća u čitavoj zemlji.

Sijena

Ne bez razloga, Sijena važi za jedan od najlepših srednjevekovnih gradova u celoj zemlji. Posebno je atraktivno posetiti Duomo, odnosno glavnu gradsku katedralu, izgrađenu u gotičkom stilu. U njoj se mogu videti radovi nekih od najpoznatijih renesansnih umetnika Italije, mada ni njena spoljašnjost ne zaostaje po lepoti.

PONUDU ZA TOSKANU 2024 MOŽETE VIDETI OVDE…