TUNIS

Severnoafrička zemlja koja ima izlaz na Sredozemno more izuzetno je atraktivna za turiste iz celog sveta.

Mada oko 40 procenata teritorije Tuniske republike zauzima pustinja Sahara, ova zemlja je nadaleko poznata kao vrlo atraktivna za odmor u toku cele godine, čemu svakako doprinose i klimatske karakteristike.

Kada posetiti Tunis?

Sama činjenica da na teritoriji Tuniske republike postoji čak sedam bioklimatskih zona, jasno ukazuje na to da među njima vladaju velike razlike. Na teritoriji cele zemlje preovlađuje sredozemna i saharska klima, a prosečne temperature u velikoj meri mogu varirati u zavisnosti od toga koji deo zemlje je u pitanju. Leta su praćena sušama i visokim temperaturama, a prosek temperature na godišnjem nivou se kreće između 12 i 30 stepeni.

Tunis je zemlja koja je poznata po čak oko 3.000 sunčanih sati u toku godine, pa se može slobodno reći da je moguće letovanje u Tunisu praktično cele godine.

Na severu zemlje uglavnom preovlađuju mediteranska ili sredozemna klima, a na njenom jugu su prisutne karakteristike pustinjske klime. Prosečna temperatura vazduha u toku leta je između 25 i 30 stepeni, dok se zimi kreće između 10 i 20 stepeni Celzijusove skale.

Kakvi su hoteli u Tunisu?

Samim tim što je u pitanju vrlo atraktivna destinacija u turističkom smislu, posebnu pažnju domaćini usmeravaju i na kvalitet smeštaja. Hoteli u Tunisu su različite kategorizacije, a turistima su na raspolaganju i brojni dodatni sadržaji, poput restorana, barova i bazena, ali i sportskih terena, te diskoteka i drugih.

U našoj ponudi se nalaze hoteli različite kategorizacije u najpoznatijim letovalištima u Tunisu, kao što su Monastir, Sus i Hamamet, Port El Kantui i druga.

Gde letovati u Tunisu?

Najpoznatija letovališta u ovoj zemlji su Hamamet, Port El Kantui, Monastir, Skanes, Sus, Đebra, Mahdija i druga.

Smešteno u južnom delu poluostrva Kap Bon, nalazi se danas vrlo atraktivno letovalište Hammamet. Iz omanjeg ribarskog mesta se vremenom razvilo jedno od najposećenijih letovališta u Tunisu. Danas se u Hamametu izdvajaju Jasmin Hamamet i Hammamet Nord, kao značajne turističke zone. Izuzev hotela različite kategorizacije, u tim delovima letovališta su posetiocima na raspolaganju i brojne prodavnice različite robe, zatim ugostiteljski objekti, te drugi sadržaji, koji će upotpuniti njihov odmor u Tunisu.

Treći grad po veličini u celoj zemlji nekrunisana je prestonica turizma u Tunisu. U Susu se danas mogu pronaći brojni hoteli različite kategorizacije i sa različitim sadržajima, a posebno je atraktivno i letovalište Port El Kantui, koje se nalazi na par kilometara udaljenosti. Duž duge obale su smešteni brojni hoteli, a to letovalište je nadaleko poznato i po odličnim plažama, kao i po dobroj ponudi noćnog života.

Još jedan od gradova koji se nalazi na obalama Sredozemnog mora je i Monastir. U njemu se nalaze brojne istorijske atrakcije, ali i fascinantne plaže, među kojima se posebno izdvaja plaža Skanes.

Šta videti u Tunisu?

Ukoliko spadate u red turista koji se ne zadovoljavaju samo pukim odmorom, onda će letovanje u Tunisu biti najbolja opcija za vas, prosto zato što se radi o destinaciji koja je izuzetno bogata i prirodnim i istorijskim i kulturnim atrakcijama.

Na prvom mestu je bogato kulturno i istorijsko nasleđe Starog grada Hamameta, a odmah zatim i grad Sus, koji je poznat ne samo po fenomenalnim plažama, nego i po odlično očuvanom starom gradskom jezgru, koje je deo svetske kulturne baštine UNESCO – a.

Ukoliko imate želju da bolje upoznate lokalnu kulturu berberskih plemena, ali i da uživate u fenomenalnim plažama, onda je Đebra pravi izbor.

Letovalište Monastir nudi takođe upoznavanje starog gradskog jezgra, te posetu brojnim umetničkim galerijama i muzejima, kao i atrakcije u vidu tvrđave Ribat, izgrađene tokom osmog veka. Bogato kulturno nasleđe zemlje se može videti i u manjem ribarskom selu Tabarka, koje je takođe poznato i po izuzetno lepim plažama i prirodnim lepotama.

U Starom gradu Tunisu nalazi se i Medina, poznata ne samo po tradicionalnim prodavnicama, nego i po vrlo zanimljivim građevinama. Nekada izuzetno moćna feničanska kolonija Kartagina nastala je upravo na tlu današnjeg Tunisa, o čemu i svedoči arheološko nalazište, koje predstavlja jednu od atrakcija ove zemlje.

Možda najveća zbirka mozaika iz perioda rimske vladavine se može videti u Bardo muzeju, koji funkcioniše u velelepnoj palati nastaloj tokom 13. veka. Poseta pitoresknom gradiću Sidi Bu Said je izuzetno zanimljiva, jer je u pitanju gradić smešten na uzvišenju iznad Sredozemnog mora, čije građevine su krečene u belo i imaju karakteristično plave prozore i vrata.

Podrazumeva se da letovanje u Tunisu ne može da prođe bez izleta u Saharu, koja zauzima čak oko 40 procenata ukupne teritorije ove zemlje.

KOMPLETNU NAŠU PONUDU ZA TUNIS LETO 2024 MOŽETE VIDETI OVDE…