Odlična lokacija

od 89€

Dafni

KATEGORIJA: B
Grčka | Preveza | Parga

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion, Autobus, Sopstveni

Parga Leto 2024 – avion, autobus ili sopstveni prevoz

Parga letovanje 2024, bez obzira da li se odlučite za aranžman avionom, autobusom ili sopstvenim prevozom, nudi mnogo toga, i za one koji žele mir i za one koji žele provod i aktivni odmor. Agencija Belvi preporučuje vilu Dafni koja se nalazi u blizini centra Parge i pešačke zone.

Parga je jedan od primorskih slikovitih gradova koje viđate na razglednicama, specifično letovalište koje spaja kontraste – odmor i avanturu. Prirodni amfiteatar prepun šarenih kuća ukrašenih cvećem uranja u Jonsko more nestvarnih boja i čistoće. Nalazi se u zapadnom delu Grčke u oblasti Epir u malom zalivu na obali Jonskog mora, između Igumenice i Preveze, 60km južno od Janjine. Grad je smešten na padini, okružen šumom i maslinjacima, zapljuskuje ga Jonsko more i pravi je dragulj Epira. Ovaj neobično šarmantan grad, poznat je po zdravoj mediteranskoj klimi, planinama bujne vegetacije u zaleđu i smaragdnoj boji mora.

Parga je grad čiji koreni sežu do antičkih vremena, ali je bio i pod jakim uticajem zapadnih civilizacija i kultura. Upravo je u takvom okruženju različitih kultura, na malom prostoru, nikao gradić sa svojstvenim i jedinstvenim šarmom. Parga je u prošlosti menjala vladare što se može videti po uticaju različitih kultura na njenu arhitekturu. Najveći uticaj imala je, svakako, tradicionalna grčka arhitektura sa uskim i kaldrmisanim uličicama koje se prepliću i prave lavirint. Prilazeći s mora vidi se da je Parga divan mali beli grad, ušuškan u zalivu u čijem središtu je malo ostrvo Panagia (Bogorodica), udaljeno sam par desetina metara od gradske promenade ili plaže.

Istorija grada

Grad ima vidljive tragove venecijanskih, britanskih i turskih osvajača, ali su zadržali i tradicionalna epirska svojstva i gostoljubivost. Glavni trg Parge je na samom doku gde pristaju brodovi koji vode na brojne izlete. Ovde možete naći veliko metalno sidro pored koga se ljudi obično slikaju i koje predstavlja stecište za turiste. Parga je “baš kompletno” letovalište i u njoj svako može pronaći nešto za sebe: gradska turistička luka, dugačka promenada uz more, dve gradske plaže Krioneri i Piso Krioneri, velika Valtos plaža u neposrednoj blizini grada, mnogo malih skrivenih plaža u malom skupu ostrva u zalivu, stara venecijanska gradska tvrđava iz 14. veka, izbor mnogobrojnih izleta: krstarenja, Krf, Paksos, Antipaksos, Albanija, Lefkada, Meteori, obližnji manastiri i crkve…

Između romantičnih, uzanih uličica popločanih kamenom ili kaldrmom ili na promenadi uz more, mogu se pronaći mnogobrojne tradicionalne radnje – galerije, taverne, restorani, barovi, kafeterije, ali i mirna mesta za uživanje. Grad je tokom dana miran i mediteranski opušten, a sa zalaskom sunca luka i promenada oživljava i budi se moderan, kosmopolitski duh Parge na zadovoljstvo hiljada turista.

Ko jednom dođe u Pargu, uvek će joj se rado vraćati…