Turska – Leto 2024 uživanje za celu porodicu

Turska je nesumnjivo jedna od najboljih destinacija za letovanje, poznata po vrhunskoj usluzi, luksuznim, ali i pristupačnim hotelima i odličnim odnosom cene i kvaliteta. Iskustva naših putnika pokazuju da joj se svi rado vraćaju. Od antičkih i drevnih gradova, nesvakidašnjih prirodnih lepota, dugim i zlatnim peščanim plažama, gostoprimstvu u Turskoj se za leto 2024 može naći gotovo sve za porodice koje žele mir i opuštanje, ali i mlade kojima više prija aktivan odmor.

Preporuka naše agencije zato su hoteli u Alanji, kakav je na primer Kaila Beach Hotel sa 5 zvezdica ili Krizantem Hotel sa 4 zvezde, antički grad Side u kom preporučujemo Hotel Club Calimera Serra Palace sa all inclusive uslugom ili Port Rover Hotel and Spa sa ultra all inclusive uslugom.

Naša preporuka je i mondensko letovalište Belek u kome su  između borove i eukaliptusove šume smešteni najmoderniji hotelski kompleksi, kakav je i Pine Beach Belek Hotel. I sve to uz specijalne popuste, direktan čarter let iz Beograda i besplatan boravak za dvoje dece. Zbog klime, potpuno različitih mesta u kojima možete da provedete odmor, od antike do najmodernijih hotela, Turska je pravi izbor i za leto 2023.

Turska, most Evrope i Istoka

Republika Turska je država u jugozapadnoj Aziji i sa nekih 3% svoje površine je smeštena i u jugoistočnoj Evropi. Do 1922. godine današnja Republika Turska je bila sedište Turskog carstva (Osmanlijskog carstva). Glavni grad Turske je Ankara, a najznačniji, najlepši, neponovljivi je već dve hiljade godina Istanbul. Turska, zemlja koja je iznikla iz pepela otomanskog carstva i danas se proteže od Balkana do Sirije, Iraka, Irana i Kavkaskih republika

Turska je evropski most do Azije i Srednjeg istoka. Ova zemlja povezuje dva kontinenta Aziju i Evropu, kulturu istoka sa kulturom zapada. Veliko prirodno blago i neprocenljivo istorijsko nasleđe nam se razotkriva na svakom koraku dok se oko nas nižu ostaci starih civilizacija i drevnih gradova neverovatne arhitektonske lepote. Turska izlazi na četiri mora – Crno, Mramorno, Egejsko i Sredozemno more i koju s pravom mnogi nazivaju “kolevkom civilizacije”. Prvo naselje je sagrađeno još u neolitu, 6.500 g. pre Hrista, a vekovno kulturno i istorijsko bogatstvo potiče od 13 uzastopnih civilizacija. Svaka od njih je ostavila svoje hramove, statue Bogova i Boginja, pozorišta, crkve, džamije, grobnice, tvrđave i palate. Dva od sedam svetskih čuda nalaze se baš u Turskoj – Artemidin hram u Efesu i nadgrobni spomenik kralju Mausoleju u Bodrumu (Halikarnasu) po čijem imenu su i sve velike grobnice dobile ime Mauzolej.

Turska je zemlja osmeha i igre, sunca, mora i planina i nadasve, zemlja gostoljubivih, srdačnih i prijatnih ljudi. Nekada davno na obalama Egejskog i Sredozemnog mora, stanovništvo je ponosno živelo u siromaštvu, baveći se prodajom ribe i sunđera, zanatima i sitnom trgovinom u malim ribarskim selima, a danas su to mondenska letovališta na egejskoj obali Kušadasi i Bodrum ili na obalama Sredozemnog mora Antalija, Alanja, Belek, Kemer i Side koja posećuju turisti svih starosnih doba i sa svih kontinenata.

Kilometri peskovitih plaža, bistra tirkizno plava voda, mediteranska klima, prekrasni cvetni vrtovi, idilične ribarske luke, pružaju uživanje za ljubitelje prirode, sunca i plivanja, fotografe, sportske entuzijaste, planinare, obožavaoce plovidbe i arheologe. I da ne zaboravimo – uz tradicionalnu tursku kuhinju za koju se kaže da je treća po raznovrsnosti u svetu, od koje smo i mi pozajmili većinu svojih nacionalnih specijaliteta i dobro vino, uz gostoljubivost i prijateljski raspoložene domaćine, uživanje će biti nezaboravno. Tokom poslednje decenije dvadesetog veka Turska je postala meka za turiste iz celog sveta i uvrstila se u među prvih dvadeset zemalja u svetu i prvih pet u Evropi po broju turista sa stalnom tendencijom rasta.

Turska je moderna i veoma prepektivna industrijska i poljoprivredna zemlja, zemlja mladih, vrednih  i obrazovanih ljudi. Turska je takođe zemlja začina, kebaba, baklava i ratluka… romantična, egzotična i koloritna. Na ulicama turskih letovališta dočekaće vas žamor uličnih prodavaca, pijačna vreva, šaroliki bazari, radnjice sa  ručno rađenim tepisima prelepih boja i dezena, zlata, kože i suvenira. U toplim noćima očekuje vas bogat noćni život  u rasponu od tradicionalnog trbušnog plesa do najmodernijih noćnih klubova. Belvi Travel vam i ove godine pruža mogućnost da avio čarter linijama posetite sva najatraktivnija turska letovališta duž Egejskog mora (Kušadasi i Bodrum) i Sredozemnog mora (Antalija, Belek, Kemer i Side) sa pažljivo biranim hotelima, hotelskim resortima sa aqua parkovima i sve to proverenog kvaliteta.

Opšte informacije

Glavni grad: Ankara

Najveći grad: Istanbul (jedini grad na dva kontinenta)

Jezik: Turski

Religija: Islam

Valuta: Nova turska lira

Vremenska zona: + 1 u odnosu na Srbiju

Pozivni broj: +90

SOS telefon: Hitna pomoć 112, policija 155, vatrogasci 110

Geografski položaj: Turska leži na dva kontinenta. Anatolija, azijski deo države, zauzima oko 97% površine, dok evropski deo u istočnoj Trakiji zauzima oko 3% površine države. Graniči se sa Grčkom, Bugarskom, Gruzijom, Armenijom, Azerbejdžanom, Iranom, Irakom i Sirijom.

Kuhinja: Turska kuhinja, uz sve svoje specifičnosti, ne razlikuje se mnogo od južnomediteranske. U njoj se mešaju tradicija jednog nomadskog stepskog naroda i bogatog sredozemnog iskustva.Turske pijace su pune prvorazrednih namirnica, čija svežina, bilo da je reč o voću i povrću ili ribi, mesu i mlečnim proizvodima, sve to obogaćeno čarobnim začinima, garantuje ishrani izuzetan kvalitet.

Klima: Centralni deo zemlje ima kontinentalnu klimu, u istočnim delovima zime traju duže. Leta su topla na jugoistoku Antalije.Turske obale imaju blagu klimu, sa svežim prolećima, vrućim letima, sunčanim jesenima i toplim zimama.

Kultura: Kultura Turske je spoj mnogih kultura. Primetni su uticaji vizantijske, persijske, arapske, kavkaske i kurdske kulture. Glavno kulturno središte države je Istanbul.