BUDIMPEŠTA

Spajanjem Budima i Pe┼íte poslednjih decenija 19. veka nastao je grad, koji je ne samo prestonica dana┼ínje Mara─Ĺske, ve─ç i njen administrativni, politi─Źki, obrazovni i kuturni centar. Uz to, danas je Budimpe┼íta jedan od najpose─çenijih evropskih gradova.

Grad na obali Dunava poznat je i po brojnim znamenitostima.

Samim tim ┼íto je u pitanju destinacija, koja je prili─Źno lako dostupna i iz na┼íe zemlje, to se sve ve─çi broj turista odlu─Źuje za izlete u Budimpe┼ítu autobusom, koje BELVI ima u ponudi.

Gde se nalazi Budimpešta?

Na podru─Źju ┼żupanije Pe┼íta, u srcu Panonske nizije, na ne┼íto manje od 380 kilometara udaljenosti od Beograda, nalazi se Budimpe┼íta.

Pored toga ┼íto predstavlja spoj Budima i Pe┼íte, grad predstavlja i spoj dva terena sa potpuno razli─Źitim karakteristikama. Sa jedne strane je brdoviti Budim, a sa druge Pe┼íta, koja je karakteristi─Źna po nizijama. I upravo taj spoj daje Budimpe┼íti posebnu dozu ┼íarma.

Atrakcije Budimpešte

Trg heroja i zgrada Parlamenta Ma─Ĺarske svakako su najpoznatije znamenitosti ovog ma─Ĺarskog grada, koji le┼żi na obalama Dunava. Posebnu atrakciju predstavlja posmatranje zgrade Parlamenta u toku ve─Źeri i no─çi, budu─çi da je ovo velelepno zdanje poznato i po specifi─Źnom osvetljenju.

Inspiraciju za gradnju Parlamenta su arhitekte prona┼íle u zdanju Parlamenta Velike Britanije, s tim da su osim baroknog i neogoti─Źkog stila, uo─Źljivi i elementi renesansnog stila gradnje. Zanimljivo je pomenuti da je zgrada Parlamenta tre─ça po veli─Źini gra─Ĺevina tog tipa na celom svetu.

Stub visok 36 metara na ─Źijem ─Źelu se nalazi skulptura Svetog arhangela Gavrila, osnovno je obele┼żje Trga heroja, koji se nalazi nadomak gradskog parka i Andra┼íi avenije.

U blizini se nalazi i Budimska crkva Gospe, koja je osnovana još tokom 13. veka, kao i bazilika Svetog Stefana.

Izuzev po bogatoj zbirci, Ma─Ĺarski narodni muzej je poznat i po dugoj istoriji. Prvobitni narodni muzej zemlje osnovao je grof Ferenc Se─Źenji u prvim godinama 19. veka. Privatnu zbirku sa─Źinjenu od ─Źak vi┼íe od 15 hiljada predmeta zna─Źajnih za istoriju zemlje je grof poklonio, na ─Źemu je i bazirana kolekcija ovog muzeja. Iako postoje mnogi predmeti u zbirci, me─Ĺu najzna─Źajnije svakako spada ode─ça sa krunisanja, ─Źija se starost procenjuje na hiljadu godina.

Kasnije su od tog muzeja stvorena dva nova i to Muzej primenjene umetnosti i Muzej likovnih umetnosti.

Brdo Gelert i Citadela koja se na njemu nalazi tako─Ĺe su poznate atrakcije ma─Ĺarske prestonice. Na vrhu ovog brda, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 235 metara mo┼że se videti i Kip slobode, koji je po─Źev od 1987. godine deo UNECO – ve liste svetske kulturne ba┼ítine.

Upravo se sa ovog brda pru┼ża, mo┼żda i najlep┼íi pogled na Budimpe┼ítu, pa je to jedan od primarnih razloga zbog kojih se turisti odlu─Źuju da posete i ovu atrakciju grada.

Posebno je zanimljiva i kapela Reda Svetog Pavla ili crkva Svetog Gelerta u steni, koja se nalazi u unutrašnjosti jedne od pećina na brdu Gelert.

Ne mogu se pomenuti znamenitosti Budimpe┼íte, a da se ne pomene Lan─Źani most, koji uz Budimski zamak predstavlja svojevrstan simbol grada.

Ukoliko Budimpe┼ítu pose─çuju porodice sa decom, nekako se podrazumeva da je Zoolo┼íki vrt nezaobilazna stanica za njih. Pored toga ┼íto je prvi u ─Źitavoj zemlji, Budimpe┼ítanski zoolo┼íki vrt je i jedan od najinteresantnijih u Ma─Ĺarskoj. Otvoren za posete jo┼í od 1866. godine, svake godine bele┼żi vi┼íe miliona poseta.

KOMPETNU PONUDU ZA BUDIMPE┼áTU 2024 MO┼ŻETE VIDETI OVDE…