imageframe-image

BEČIĆI

imageframe-image

RAFAILOVIĆI

imageframe-image

SVETI STEFAN

imageframe-image

PETROVAC

imageframe-image

SUTOMORE

imageframe-image

IGALO

CRNA GORA

Nama najbliža obala Jadrana, sa jedinstvenim plažama i malim uvalama i tirkiznoplavim morem, sa mediteranskom klimom koju odlikuju sunčani dani, nudi gostoprimstvo u već poznatim centrima crnogorskog primorja: Kotoru, Herceg Novom, Tivtu, Budvi, Bečićima, Petrovcu, Baru, Ulcinju… Crna Gora ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje datira iz rimskog i srednjevkovnog perioda. Uticaj vizantijskog doba očuvan je u kontinentalnom delu: manastirima Morača, Ostrog, manastiru Sv.Trojice i Đurđevim stupovima, a grad Cetinje je prestonica kulture i umetnosti ove zemlje.

Iako mala po teritoriji, Crna Gora obiluje prirodnim lepotama i puna je kontrasta. Na razdaljini od samo 100 kilometara nalaze se tri različita prirodna okruženja: obala, kraški predeo i regija visokih planina, a svakako je Jadran dragulj crnogorske obale.  Obala duga 300 km pruža čitavu lepezu mogućnosti za ljubitelje raznih vidova turizma… morskog, nautičkog, zdravstvenog, sportsko zabavnog, kongresnog, ekološkog. 

Turistička agencija BELVI TRAVEL je pripremila za leto 2023 odličnu ponudu za Crnu Goru koja obuhvata veliki izbor hotela za putovanje sopstvenim prevozom, autobusom i avionom.

Posetite predivna mesta koja su i preporuka naše agencije Budva, Bečići, Rafailovići, Petrovac, Sutomore, Ulcinj, Herceg Novi, Tivat i Igalo. Iz ponude izdvajamo luksuzne hotele Splendid Coference & Spa Resort 5* u Bečićima, Avala u Budvi, Regent Portomontenegro u Tivtu, Lazur u Herceg Novom, hotele sa 4* Iberostar Bellevue, Montenegro Beach, Mediteran Wellness & Spa Congress Centre, Slovenska plaža, hotel Budva, Aleksandar, Montenegrina, Palas, Vile Oliva kao i mnoge druge. Biserna obala ili glavna plaža u Čanju zadovoljiće ukus i najzahtevnijih turista, a hoteli i apartmani Lara, Ankora, vila Babović, hotel Aria, sa veoma konkurentnim cenama učiniće da budete veoma zadovoljni ukoliko ova destinacija bude vaš izbor za leto 2023. Kompletno renoviran i jedini sa uslugom ultra all inclusive Karisma Ulcinj Azul Beach Resort je savršena letnja oaza za porodice, parove i prijatelje koji traže samo najbolje – deluks letovanje 2023 ispunjeno dobrim provodom i opuštanjem.

Glavni grad: Podgorica

Najveći grad: Podgorica

Jezik: Crnogorski

Religija: Pravoslavna

Valuta: Eur

Vremenska zona: ista vremenska zona kao u Srbiji

Pozivni broj: +382

SOS telefon: Hitna pomoć 124, policija 122, vatrogasci 123

Geografski položaj: Crna Gora se nalazi u jugoistočnoj Evropi na Balkanskom poluostrvu. Teritorija Crne Gore zauzima približno 13.812 km². Graniči se sa Hrvatskom (14 km) na zapadu, Bosnom i Hercegovinom na severu (225 km), Srbijom na istoku (203 km), Albanijom na jugu (172 km), a od Italije je radvojena Jadranskim morem. Dužina obale je 293,5 km.

Krajnje tačke Crne Gore su:

  • sever: 43° 32′ SGŠ, 18° 58′ IGD — obronci planine Kovač kod mesta Moćevići
  • jug: 41° 52′ SGŠ, 19° 22′ IGD — kod ade Bojane, na ušću reke Bojane
  • istok: 42° 53′ SGŠ, 20° 21′ IGD — kod sela Jablanica istočno od Rožaja
  • zapad: 42° 29′ SGŠ, 18° 26′ IGD — kod sela Sutorinau blizini Herceg Novog

Crna Gora se rasprostire od visokih vrhova na granici sa Srbijom i Albanijom i širi se velikom ravnicom koja se prostire nekoliko kilometara. Ravnica grubo nestaje na severu, gde se Lovćen i Orjen naglo spuštaju u Boku kotorsku.

Kuhinja: Crnogorska kuhinja je rezultat geografskog položaja Crne Gore i njene duge istorije. Italijanski uticaj na tradicionalna jela u kontinentalnom delu Crne Gore i njenoj jadranskoj obali je vidljiv u načinu pripremanju hleba, mesa, sira, vina i alkoholnih pića, supa, čorbi, palente, punjenih paprika, ćufti, priganica, raštana itd. Drugi veliki uticaj potiče sa Levanta i iz Turske ogleda se u pripremanju sarme, musake, pilava, bureka, ćevapa, baklava itd. Uticaj kontinentalne evrope je najviše traga ostavio na pripremanje dezerata: krofne, džemova, brojne vrste biskvita i kolača.

Klima: Zahvaljujući svom geografskom položaju, moru, reljefu – planinskim masivima, klima u Crnoj Gori je veoma raznolika, tako da postoji više klimatskih zona: mediteranska na jugu, izmenjeno mediteranska u ravničarskom delu zemlje – Skadarski basen i ravnice, umereno-kontinentalna u kotlinama i dolinama kao i planinska klima u severnim ili planinskim delovima zemlje.

Primorska oblast – U priobalnom delu, od Herceg Novog na zapadu, do ušća reke Bojane na istoku vlada sredozemna klima. Središnji deo Crne Gore odvojen je visokim planinskim vencima Orijen, Lovćen i Rumija, koji se strmo uzdižu nad morskom obalom, do visine 1700 metara tako da ne dozvoljavaju prodiranje primorske klime na kontinentalni dio. U primorskoj zoni srednje temperature vazduha u julu se kreću između 25° C i 28° C. Leta su duga i suva, a zime kratke i blage. Prosečan broj sunčanih sati na Primorju iznosi 2500, a u Ulcinju čak 2700 sunčanih sati godišnje.

Kultura: Za relativno malu državu, Crna Gora ima veoma dugu i sadržajnu istoriju. Kontakt raznih naroda i kultura je u ovoj regiji počeo pre dosta vremena. Iliri su bili prvi narod koji je naseljavao ovu oblast još u gvozdeno doba, Od tada su mnoga plemena i narodi pokušali da se ovde trajno nastane. Grci, Kelti, Sloveni, Rimljani i Venecijanci su vladali ovom oblašću iznatno doprineli lepoti arhitekture u Crnoj Gori.  Kombinujući mediteranski šarm i balkansku strastne čudi da je Crna Gora danas jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi.

IZLETI

Manastir Ostrog

Manastir Ostrog, najpoznatije hodočasničko mesto u Crnoj Gori, podignuto u XVII veku, udaljen je manje od dva sata od mora. Smešten je u kamenoj litici visoko u stenovitom planinskom masivu i često zaklonjen oblacima i maglom. Osnovao ga je hercegovački mitropolit Vasilije, koji je u manastiru i sahranjen i proglašen svecem čudotvorcem. Posećuju ga hodočasnici svih vera i konfesija i pravoslavci i katolici i muslimani, jer se veruje da su mošti Sv.Vasilija čudotvorne.
Manastirski kompleks sačinjavaju:
Donji i Gornji manastir sa konakom i bibliotekom, kao i novoizgrađenom “obrednom crkvom”, pomoćnim zgradama i učionicama za polaznike teološke škole.
U Gornjem manastiru u ćivotu smeštenom u pećinskoj crkvi počivaju mošti Sv.Vasilija Ostroškog.

Lovćen

Nacionalni park Lovćen se nalazi na jugozapadu Crne Gore, obuhvata najveći deo planine Lovćen koja je jedan od simbola države a proglašen je nacionalnim parkom 1952. godine. Najveći vrh je Štrovnik (1749 m). Posebnu kulturno-umetničku vrednost predstavlja Mauzolej posvećen crnogorskom vladaru i pjesniku Petru II Petroviću Njegošu, izgrađen na Jezerskom vrhu (1660m), rad poznatog vajara i arhitekte Ivana Meštrovića i do njega vodi 461 stepenik. Pogled koji se pruža je nešto posebno, široki vidici, predivne panorame koje se prostiru sa ovih mesta, kao i vazduh bogat mirisima raznovrsne flore, predstavlja spektakularan doživljaj za svakog posetioca.

Rafting na Tari

Rafting na Tari – Najlepši način da oprobate sebe i svoj avanturistički duh i da doživite nezaboravne trenutke je splavarenje predivnom rekom Tarom, smaragdno zelenom oazom tišine. Vekovima je snažna planinska lepotica dubila krečnjačku površinu kroz koju prolazi, oblikujući na svom putu brojne tesnace, gromadne prepreke i ponore. Poznata kao “Suza Evrope” zbog svoje kristalno čiste vode i netaknute prirode Tara je upisana u listu UNESCO-vih rezervata.

Izlet brodom

Neponovljivo slikovita priroda, burna istorija i očaravajuća arhitektura jednog od 25 najlepših zaliva na svetu, uvrštenog u listu kulturne baštine UNESCO-a, bez sumnje ostavljaju najimpresivniji utisak kada se dožive sa mora. Ovaj zaliv, zahvaljujući svom neobičnom izgledu često nazivaju i najjužniji fjord u Evropi. Odiše neobičnim mirom i tišinom, talasi mora šapuću priče o velikim vladarima, plemićkim porodicama, slavnim kapetanima i mornarima Boke. Još od antičkog perioda bio je odlično sklonište mnogih naroda, koji su doprineli osnivanju gradova, gradili svoje palate, letnjikovce, crkve, luke i brodogradilišta.

Visoke planine koje su se nadvile nad tankom linijom obale, štite ga oštre klime sa severa. Zbog toga je Boka oaza mediteranske vegetacije. Dok je na planinskim vrhovima sneg, u podnožju cvetaju ruze, kamelije i mimoza. Na samom ulazu u Boku Kotorsku je ostrvo Lastavica, poznatije kao Mamula, utvrđenje izgrađeno 1850. god. korišćeno kao zatvor. U neposrednoj blizini je uvala Dobreč, dostupna samo brodom, zatim uvala Žanjice, atraktivno izletište sa prelepom peščanom plažom.