Na upit

Hotel Mouikis

Grčka | Kefalonia | Argostoli

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion

Na upit

Hotel Princess

Grčka | Kefalonia | Lassi 

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion

Na upit

Hotel Ionian Plaza

Grčka | Kefalonia | Argostoli

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion

Na upit

Hotel Mediterranee

Grčka | Kefalonia | Lassi

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion

Na upit

Hotel Astra Village

Grčka | Kefalonia | Svoronata

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion

Na upit

Apostolata Island Resort & Spa

Grčka | Kefalonia | Skala

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion

Na upit

Hotel Mirabel

Grčka | Kefalonia | Argostoli

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion

Na upit

Hotel Lassi

Grčka | Kefalonia | Lassi

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion

Na upit

Hotel Limanaki

Grčka | Kefalonia | Lassi

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion

Na upit

Hotel Lorenzo

Grčka | Kefalonia | Lassi

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion

Na upit

Hotel Aenos

Grčka | Kefalonia | Lassi

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion

Na upit

Hotel White Rocks

Grčka | Kefalonia | Lassi

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion

KEFALONIA

Kefalonia je najveće od sedam ostrva u arhipelagu Jonskog mora. Nastanjeno je u II veku p.n.e. Prema upravnoj podeli Grčke pripada prefekturi Kefalonia i Itaka. Zauzima površinu od 786 km2. Pripada pojasu sredozemne klime sa dugim i toplim letima, i blagim i kišovitim zimama.
Ostrvo je odvojeno od bliske i znatno manje Itake (dom mitskog junaka Odiseja), na severoistoku, kanalom dužine 8,5 km, a širine 3-4 km. Severno se nalazi ostrvo Lefkada, a južno je sused Zakintos. Obala duga 250 km vrlo je razuđena. Na jugozapadnoj obali zaliv koji duboko zalazi u kopno deli ga na veći – istočni, i manji – zapadni deo. Istočni deo okrenut je kopnu, prepun zaliva, rtova i prelepih plaža sa postepenim ulaskom u vodu, dok je zapadni deo uglavnom nepristupačan sa obalom koja se strmoglavo spušta ka moru.
Danas je Kefalonia spoj najelitnijeg Jonskog letovališta, sa smeštajima u turističkim oazama, i netaknute prirode, planinskih predela, raznolikih plaža, starih tvrđava, crkava i manastira, živopisnih naselja i sela, vetrenjača…

Izvanredne lepote i bogato kulturno-istorijsko nasleđe možete otkriti istraživanjem ostrva, kako kopnom – tako i sa mora. Birajte da li ćete se prepustiti potpunom opuštanju na plažama koje su većinom u izvornom obliku, ili ćete kao ljubitelji aktivnog odmora i nautike odabrati izlete, ronjenje, paraglajding, planinarenje, jedrenje, veslanje …
Kefalonia će vas osvojiti i ukusima. Domaćini se ponose kefalonijskom pitom sa mesom, paprikašem od zečetine, kleftiko jagnjetinom, ribljim specijalitetima i plodovima mora. Probajte musaku, kozji i ovčji sir, i neizostavni giros. Zasladite se pitama sa citrusnim voćem, kao i ušećerenim lešnicima i bademima. Nazdravite uz belo vino – Robola ili kefalonijsko pivo. Neka jedna uspomena bude i “grčko veče ” za tradicionalnom trpezom, sa notama lokalnih muzičara. Kao praktični suvenir ponesite kefalonijski med i maslinovo ulje.

Zanimljivo je da Srbiju i Kefaloniju vezuje duboko prijateljstvo dva naroda i dve kulture, građeno decenijama; bratski gradovi, saradnja i gostovanja đaka, sportista, umetničkih društava, brojne humanitarne akcije…
U prilog tome svedoče ulice Šabac i Voždovac, kao i brojni srpski otisci kroz čitavo ostrvo!

GLAVNI GRAD

Argostoli je najveće mesto na ostrvu, i glavni grad cele prefekture od 1757. Burna prošlost i bogata istorija učinili su da uz veliki broj istorijskih tragova i spomenika možete oživeti vremena antičkog, rimskog i venecijanskog doba.
Danas je ovo vrlo dinamičan, moderan, kosmopolitski grad. Biser Argostolija je svetionik Sv. Teodora, jedini na svetu građen po uzoru na antičke hramove.
Jedna od atrakcija je i Drapano most na ulazu u sam grad. Kameni, pešački most dug 690m, najduži na svetu most koji leži na površini vode. Na sredini se nalazi obelisk u obliku piramide, posvećen graditelju mosta – de Bosetu.
Zaštitni znak Argostolija je veliki centralni gradski trg, gde se leti održavaju kulturni programi i sportske manifestacije. Litostroto je pešačka ulica i glavna trgovačka zona.
“Gradske kuće” poput čuvenog pozorišta – Kefalos, impozantne biblioteke, zgrada Skupštine i Suda, arheoloskog i muzeja istorije, kao i spomenici podignuti italijanskim vojnicima tragično stradalim u II Sv.ratu, najvažnije su ustanove i čuvari vrednosti ostrva.
Prelepo šetalište uz more oivičeno je palmama i popločano šarenim oblucima iz mora. Duž njega, obradovaće vas spokojna igra zaštićene vrste Caretta Caretta kornjača.

LASSI

Lassi je najpopularnije odmaralište na Kefaloniji, kako zbog svoje dobre pozicije na ostrvu, tako i zbog blizine glavnom gradu i aerodromu. Prva asocijacija na Lasi je divan pojas peščanih plaža, ureženih, ali i u slobodnim zonama, kao i divljih uvala. Jedna za drugom se nižu: Kalamia, Gradakia, Paleostafida, Makris Jalos i Platis Jalos. Svuda su dostupni tuševi, kabine za presvlačenje, taverne i barovi. Prodavnice i marketi su dobro snabdeveni, a moći ćete da birate i između brojnih taverni, restorana, muzičkih barova.

ZNAMENITOSTI OSTRVA

Doline ostrva su prekrivene maslinjacima i vinogradima, a obala predivnim plažama i mnogobrojnim naseljima. Ukras ostrva su prelepi glavni i najveći grad Argostoli, nakadašnja prestonica Liksuri, turistički Lasi, istorijski Sami, idilični Asos, otmeni Fiskardo, zatim plaže i to one čuvene Mirtos i Simi, Antisamos je takođe jedna od najlepših plaža u Grčkoj, Skala jedna od najvećih peščanih plaža na Kefaloniji, zatim plaža Lurdas, Pesada kao i Xi plaža u blizini Liksurija. koje su zbog svoje neverovatne prirodne lepote i geografskog položaja izabrane za snimanje filma holivudske produkcije Mandolina kapetana Korelija, ostrvo ima dosta uvala i divljih plaža što avanturistima pruža posebnu draž.
Hidrološke i geološke specifičnosti ovog podneblja prouzrokovale su pojavu svojevrsnih prirodnih fenomena. U priobalju, kod mesta Katavotres, postoje velike pukotine u terenu nastale raspadanjem tla pre nekoliko miliona godina. Ogromne količine morske vode ulivaju se u ovaj nestrvarni prostor, stvarajući utisak da more ponire. Jedno od takvih mesta jeste i Melisani – pećina, ali i podzemno jezero. Vožnja čamcem, prozirnost i boje koje nastaju kada je jezero obasjano suncem, učiniće da u Kefaloniju ostanete zauvek zaljubljeni. Onima koji prvi put dolaze na Kefaloniju preporučujemo da probaju čuveno vino Robola, sir mizitra i kefalonijski med.

Kefalonia se diči lokalitetima starih civilizacija – što je od značaja naročito za ljubitelje istorije i arheologije. Iz mikenskog doba videćete kiklopske zidine antičkog grada Krani, kao i Tolos grobnicu u obliku košnice (Odisejeva grobnica). Utvrđenje Sv.Đorđe podignuto je u XII veku kako bi se odatle vladalo ostrvom. Ovo je bio prvi glavni grad Kefalonije vekovima. Ispod tvrđave oslikan je mural na kom je prikazan poslednji srednjovekovni epirski vladar, grof Leonard III Tok, ali i njegova supruga Milica – ćerka poslednjeg srpskog despota, iz loze Brankovića. Obala Kefalonije ukrašena je šarmantnim naseljima, čijim čarima je teško odoleti.

Idilični Asos ušuškan je u samoj prevlaci. Slikovite pejzaže upotpunjuje utvrđenje iz XVI veka koje dominira iznad ovog romantičnog mestašca.
Otmeni Fiskardo – grčki San Trope odiše mondenskim duhom, a istovremeno izgledom oslikava prošlost kroz autentičnu arhitekturu. Ovo ribarsko naselje jedino je ostalo netaknuto u razornom zemljotresu koji je pogodio Kefaloniju 1953. Pored mnogo usidrenih jedrilica i jahti u luci, šetajući ćete doći do rimskog groblja i teatra.
Liksuri je glavni grad poluostrva Paliki. Po veličini i naseljenosti je drugi na ostrvu.
Sami je najznačajnija privredna luka, a iznad njega leži “drevni Sami”.

Prirodni fenomen je i Drogarati pećina, stara preko 150 miliona godina, bogata pećinskim nakitom. Zbog izuzetne akustike godinama se u njoj održavaju koncerti klasične muzike.

Najviša tačka zapadne obale Jonskog mora je ucrtana na vencu Enos planine (1628 m). Ovaj Nacionalni park pleni bujnim zelenilom, mirnim pejzažima jedinstvene crne jele, a stanište je divljih konja, koza i zečeva. Spektakularan pogled sa vidikovca učiniće da zauvek ostanete zaljubljeni u Kefaloniju.

Kefaloniju nazivaju i ostrvo plaža. Većina ih je nominovana za “Plavu zastavu” – kategoriju za najčistije plaže i vodu na svetu. Veliki je izbor pred vama – od peščanih do šljunkovitih i stenovitih, skrivenih, divljih i komercijalnih.
Myrtos plaža je nekoliko puta proglašavana za najlepšu na svetu. Okružena je brdima, prekrivena snežno belim peskom i kamenom, a boja mora je tirkizna.
Antisamos plaža utonula u zelenilo borove šume, vratiće Vas u scene snimane za film Mandolina kapetana Korelija, i opiti smaragdnom bojom vode.
Egzotična Xi plaža iznenadiće Vas cigla bojom peska i stenama koje su po sastavu od gline. Nedaleko je plaža Vatsa – kojoj se godinama vraćao Momo Kapor. Njemu u čast, na ulazu na samu plažu otkriven je veliki mozaik sa njegovim likom.
Skala se ističe kao jedna od najdužih plaža ostrva, zlatnog peska. U ovoj južnoj regiji popularne su i plaže Lurdas i Pesada.

MANASTIRI

Manastir Sv.Gerasima, zaštitnika ostrva i čudotvorca nalazi se u oblasti Omala. Ovo je centralni manastir gde se u srebrnom sarkofagu čuvaju njegove mošti. Praznuje se 16.08. i 20.10. – tada veliki broj hodočasnika prisustvuje litijama.
Manastir Sv.Apostola Andreje Prvozvanog čuva najveću relikviju – desno stopalo apostola.
Agrilion – manastir sa pogledom na “zeleni tepih” iznad Antisamos plaže. Izdvaja ga zvonik na kome su zvona okačena blizu tla.
U mestu Markopulo je manastir za koji se vezuje legenda o misterioznim zmijama koje izlaze na praznik Uspeća Presvete Bogorodice 15.08.
Kipureon manastir leži na visokoj i strmoj litici na zapadnoj strani, iznad samog mora, pa je zalazak Sunca posmatran sa ovog vidikovca najlepši. Kuriozitet je da je baš ovde zamonašen Amfilohije Radović.