BUGARSKA SKIJANJE

Čak 23 skijališta nalaze se na teritoriji Republike Bugarske, što ovu evropsku zemlju poslednjih godina svrstava u red poželjnijih destinacija i u zimskom, a ne samo letnjem periodu.

Ukupna dužina ski staza je nešto veća od 230 kilometara, dok brojni bugarski ski centri raspolažu sa 97 ski liftova. Budući da su staze ne samo različite dužine, već i kompleksnosti, to će svaki skijaš sigurno pronaći upravo onu koja najviše odgovara njegovom skijaškom umeću.

Ski centar Bansko se, sa opravdanim razlogom izdvaja kao jedan od najboljih na tlu zemlje, mada je ujedno i najveće skijalište, budući da u njemu staze zauzimaju dužinu od 75 kilometara. Mnogi koji su imali prilike da posete Bansko navode da je u pitanju skijalište, koje će za uloženi novac pružiti najviše.

Sa druge strane, Borovec je jedan od ski centara u Bugarskoj, koji se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini, s tim da i Pamporovo, Vitoša i Meči Čal, spadaju u red atraktivnijih.

Ove godine BELVI je za vas pripremio odličnu ponudu aranžmana za Bansko, Borovec i Pamporovo.

Bansko

Na nadmorskoj visini između 990 i 2.530 metara, u Blagoevgradskoj oblasti nalazi se Bansko. Ukupna dužina staza u ovom ski centru je 75 kilometara, dok je posetiocima na raspolaganju i 14 ski liftova.

Staze u ovom skijalištu su podeljene u tri kategorije, a najviše je plavih staza, koje su namenjene početnicima. Crvenih staza, srednje težine je ukupno 25 kilometara, s tim da u Banskom postoji i šest kilometara teških, odnosno crnih ski staza.

Sezona u Banskom uglavnom traje od prvih dana decembra do polovine aprila.

Od glavnog grada Bugarske, Sofije je Bansko udaljeno oko 160 kilometara, a nalazi se na padinama planine Pirin. Na nadmorskoj visini od 925 metara smešten je i grad Bansko, u kome su turistima na raspolaganju brojni sadržaji.

KOMPETNU PONUDU ZA BANSKO SKIJANJE 2024 MOŽETE VIDETI OVDE…

Borovec

Na planini Rila nalazi se još jedno od popularnih skijališta u Bugarskoj. U njemu je nešto manje od 60 kilometara staza i 13 ski liftova, a sam ski centar Borovec beleži visinsku razliku od 1.235 metara, jer se prostire između 1.315 i 2.550 metara nadmorske visine.

Budući da se Borovec praktično sastoji od tri međusobno povezana ski centra, to je ovo skijalište, sa istorijom dugom oko stotinu dvadeset godina, ujedno i jedno od najvećih u zemlji.

Najviše je crvenih staza u Borovecu, a postoje i plave i crne. Kao i u Banskom, tako je i u Borovecu, udaljenom nešto više od 70 kilometara od Sofije, sezona mahom od samog početka decembra, pa do sredine meseca aprila.

KOMPETNU PONUDU ZA SKIJANJE U BOROVECU 2024 MOŽETE VIDETI OVDE…

Pamporovo

U samom središtu Rodopa, na oko 240 kilometara udaljenosti od Sofije i nešto više od 80 kilometara udaljenosti od Plovdiva nalazi se ova skijaška oblast i istoimeni ski centar. Pamporovo je skijalište praktično sačinjeno od dva ski centra, koja se nalaze na udaljenosti od oko kilometar i koja su odlično povezana.

Sezona i ovde traje od decembra do aprila.

Ukupno je nešto manje od 30 kilometara staza u Pamporovu, među kojima su najzastupljenije plave, sa 17,8 kilometara, mada ima i crvenih, odnosno staza srednje težine, ali i crnih.

Budući da se nalazi na nadmorskoj visini od 1.473 metra, to Pamporovo beleži visinsku razliku od 453 metra.

KOMPETNU PONUDU ZA SKIJANJE U PAMPOROVO 2024 MOŽETE VIDETI OVDE…