ISTANBUL

Na visokom sedmom mestu po veličini na celom svetu, nalazi se nedašnji Konstantinopolj. Istanbul je danas ne samo najnaseljeniji grad u čitavoj Turskoj, nego i jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u zemlji.

Pozicioniran na Bosforskom moreuzu, Istanbul se neretko karakteriše kao grad koji spaja dva kontinenta, Evropu i Aziju. I upravo u njegovoj pozicioniranosti i leži dodatna čar, budući da su evropski i azijski deo nekadašnjeg Carigrada, svet za sebe.

Kada su u pitanju atrakcije Istanbula, nije ih baš tako lako izdvojiti, uzimajući u obzir njihov broj, ali i neospornu činjenicu da je i nekadašnji Konstantinopolj ili Carigrad u celini, jednostavno interesantan turistima iz celog sveta.

BELVI u ponudi ima i autobuske i avionske aranžmane, a zahvaljujući pažljivo osmišljenom programu, putnicima se nudi prilika da upoznaju mnoge atrakcije Stambola na Bosforu.

Klima u Istanbulu

Zbog svoje pozicioniranosti i površine koju zauzima, Istanbul spada u red gradova koje karakteriše nekoliko klimatskih zona.

Izuzev sredozemne klime, na području ovog turskog grada preovlađuje i suptropska, ali i okeanska ili takozvana morska klima. Takođe je zanimljivo pomenuti i da određena područja Istanbula karakteriše posve specifična mikroklima.

U toku jeseni i zime, grad je neretko pod maglom, naročito u jutarnjim i prepodnevnim časovima i to mahom u severnim područjima Istanbula, te van centralnog gradskog jezgra, što je praćeno i visokim procentom vlažnosti. Iako se magla može primetiti i tokom leta, prosečna temperatura vazduha u tom periodu je oko 29 stepeni Celzijusa, dok padavina skoro da nema uopšte u tom periodu.

Prosečna temperatura vazduha u toku zime kreće se između 2 i 4 stepena, a proleće i jesen prate uglavnom prijatne temperature vazduha.

Najpoznatije atrakcije Istanbula

Grad koji je jedinstven po svojoj pozicioniranosti, budući da leži na dva kontinenta, ali i njegova izuzetno duga i bogata istorija, svrstavaju nekadašnji Carigrad među najposećenije destinacije u celom svetu. Savsim očekivano, atrakcije Istanbula se ne daju tako lako nabrojati.

Danas džamija, a nekada najveća crkva Vizantijskog carstva, Agia Sofija ili Aja Sofija je, sasvim sigurno jedna od najpoznatijih atrakcija grada na Bosforu.

Rame uz rame uz nju po značaju stoji i Dolmabahče palata, koju zbog grandioznosti neretko porede sa francuskim Versajem. Važi za najvelelepniju palatu u celoj zemlji, budući da je čak 14 tona listića izrađenih od zlata korišćeno tokom njene gradnje u 19. veku. Izuzev tradicionalnog otomanskog stila arhitekture, na Dolmabahče palati uočljivi su i uticaji drugih stilova, poput baroknog, neoklasičnog i rokoko stila. Posebno je interesantan luster izrađen od kristala, koji se može videti u ovoj palati. Dobijen na poklon od kraljice Viktorije, ovaj luster je najveći ikada izrađen luster od češkog kristala u celom svetu.

Džamija Sulejmanija još je jedna od atrakcija Istanbula, koja privlači pažnju posetilaca. Izgrađena polovinom 16. veka po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog, ova džamija kombinuje otomanski i vizantijski stil arhitekture. U vreme kada je izgrađena, njena kupola je bila najviša na području čitavog Carstva.

Veliki bazar i bazar začina u Istanbulu mesta su koja se ne zaobilaze. Ukoliko odlučite da bolje upoznate duh ovog fantastičnog grada, definitivno bi trebalo da se uputite na jedan od bazara. I naravno, ne bi valjalo da tom prilikom propustite uživanje u čarima cenkanja.

KOMPLETNU NAŠU PONUDU ZA ISTANBUL 2024 MOŽETE VIDETI OVDE…