KIPAR

Na potezu između turske i sirijske teritorije, u vodama Sredozemnog mora, leži ostrvo Kipar. Pored toga što je popularno u turističkom smislu, ovo ostrvo je poznato i kao jedno od najsunčanijih u tom delu sveta.

Ujedno, Kipar je po površini na trećem mestu u Sredozemnom moru, a zbog položaja koji zauzima, dobro je povezano ne samo sa evropskim kontinentom, već i sa Afrikom i Azijom, budući da se upravo nalazi između ta tri kontinenta.

Budući da je dugo bio britanska kolinija, to na Kipru važe britanska zakonodavna pravila, iako je zemlja članica Evropske Unije. Takođe, ono što mnoge turiste koji posećuju ovo zanimljivo ostrvo, zbunjuje, jeste i činjenica da se na Kipru vozi levom stranom. Ali, kako tvrde stanovnici ostrva, svi se brzo naviknu na tu neobičnost.

BELVI je za vas pripremio smeštaj u pažljivo odabranim hotelima na Kipru, kako u Limasolu i Larnaki, tako isto i u jednom od najpoznatijih kiparskih letovališta, Aja Napi.

Klima na Kipru

Ne samo da se smatra najsunčanijim ostrvom na području Sredozemlja, već Kipar važi i za najtoplije ostrvo. Ako ćemo pravo, zima na Kipru gotovo da ne postoji, budući da su temperature u najhladnijem periodu godine, nalik prolećnim temperaturama u Srbiji. Iz tog razloga je ostrvo okarakterisano kao idealna destinacija za posetu, praktično u toku cele godine.

Istini za volju, možda baš neće biti moguće kupanje zimi na Kipru, ali zahvaljujući bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu, na Kipru nikada ne može biti dosadno.

Prosečne dnevne temeprature vazduha na Kipru u toku leta kreću se između 31 i 33 stepena, dok se u toku noći mogu spustiti i za desetak stepeni. Septembar i oktobar su praćeni prosečnim temperaturama između 29 i 31 u toku dana, odnosno 13 do 21 u toku noći, dok je prosek temperatura u novembru 24, odnosno 14 noću. Od decembra do februara je zima na Kipru, a temperature su u proseku između 18 i 19 stepeni u tom periodu, dok je prosek noćnih temperatura zimi između 9 i 10 stepeni.

Već u martu se vreme prolepšava, pa živa dostiže 20 stepeni prosečno u toku dana, a za deset stepeni manje u toku noći. Prosečna dnevna temperatura u aprilu je 23, a za oko četiri stepena viša u toku maja, dok je u junu 31 stepen prosečna dnevna, odnosno 20 stepeni Celzijusa prosečna noćna temperatura vazduha.

Poznate destinacije na Kipru

Iako se na ovom ostrvu nalazi mnogo više destinacija koje vredi posetiti, Larnaka, Aja Napa i Nikozija, kao i Limasol i Pafos važe za najposećenije.

Kao najstariji grad ostrva, Larnaka ima toliko toga da ponudi turistima. A izuzev bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa, posetioci imaju priliku i da uživaju u svim udobnostima savremenog doba dok borave u Larnaki.

Bez ikakve sumnje, najpoznatije letovalište na Kipru, Aja Napa se nalazi na jugoistoku ostrva. Izuzev po fenomenalnim plažama, koje su prekrivene belim, sitnim peskom i mahom prostrane, Aja Napa je znana i zbog istoimenog manastira, koji se nalazi na glavnom trgu. Treba napomenuti i to da su mnoge plaže na području ovog letovališta nosioci Plave zastave, što jasno ukazuje na njihov kvalitet i ponudu.

Kao glavni grad Kipra, Nikozija ili Lefkozija specifična je po tome što je u pitanju jedini glavni grad koji je fizički podeljen na dva dela. Do podele Kipra na dva dela, grčki i turski, došlo je usled neprijatnih događaja koji su obeležili istoriju ostrva. Turisti se obično odlučuju na posetu grčkom delu Nikozije, koji karakterišu ostaci zidina iz perioda mletačke vladavine, ali i brojni muzeji, crkve i druge značajne građevine.

Limasol je često karakterisan kao prestonica ostrva u pomorskom smislu, budući da je ova luka najznačajnija na Kipru. Za turiste je posebno interesantan podatak da je Limasol grad koji je nadaleko poznat po vinogradarskoj tradiciji i proizvodnji vina.

Zbog činjenice da se na području Pafosa nalazi mesto, na kome je prema grčkim mitovima rođena boginja Afrodita, ali i mnoge druge prirodne i istorijske atrakcije, to je ovo letovalište još jedno od posećenijih na Kipru.

KOMPETNU PONUDU ZA KIPAR LETO 2024 MOŽETE VIDETI OVDE…