MALDIVI

Vode Indijskog okeana zapljuskuju grupu atola koja čini Maldivsku republiku. U pitanju je država koja se nalazi na području južnog dela Azije i koja je neretko prepoznata kao jedna od omiljenih egzotičnih destinacija za putnike iz celog sveta.

Od nešto više od čak 1.120 manjih ostrva, koji čine ukupno 26 atola ove ostrvske države, naseljeno je njih oko dve stotine.

Uzevši u obzir da je tek oko 1,5 metar prosečna nadmorska visina Maldiva, to se oni svrstavaju među najniže zemlje na čitavom svetu. Svemu tome treba dodati i da postoji bojazan od podizanja nivoa mora, što može da utiče i na pozicioniranost samih ostrva, pa Vlada zemlje u velikoj meri nastoji da kroz različite projekte tu opasnost svede na najmanju moguću meru.

Klima na Maldivima

Zahvaljujući klimatskim karakteristikama koje preovlađuju na teritoriji Maldiva, zemlja je poznata po čak više od tri stotine sunčanih dana u toku godine.

Što se temperature vazduha tiče, u toku godine se kreće u rasponu od 25 do 32 stepena Celzijusa tokom dana, s tim da u određenim periodima godine može biti primetna i veća vlažnost vazduha.

Budući da na Maldivima preovlađuju i monsunska i tropska klima, to su prisutne i dve monsunske sezone godišnje. U tom smislu se period od januara do polovine meseca aprila smatra najboljim za posetu ovoj destinaciji. Međutim, iako su generalno u tom periodu temperature vazduha prijatne, ipak mogu da se jave pljuskovi, koji su obično kratkotrajni.

U periodu između maja i oktobra je prisutna druga sezona monsuna, koja je praćena kako prijatnim temperaturama vazduha, tako isto i padavinama, ali i grmljavinom.

Ono što svakako treba imati na umu jeste da su se poslednjih godina u velikoj meri promenile klimatske karakteristike, pa i pomenute sezone mogu prilično da variraju.

Zašto treba posetiti Maldive?

S obzirom na to da je u pitanju, u najmanju ruku jedinstvena destinacija, to zaista postoje brojni razlozi za putovanje na Maldive.

Ako izuzmemo činjenicu da se na ovoj egzotičnoj destinaciji nalaze mnogi luksuzni, ali i ultra-luksuzni rizorti, što je u suštini i sasvim dovoljan razlog za posetu Maldivima, plaže prekrivene belim peskom se ipak svrstavaju u primaran razlog za putovanje na ovu destinaciju. Ne stavarne nijanse vode upotpunjene su brojnim, prostranim plažama, među kojima su pojedine svrstane u najlepše na celom svetu.

Svakako ne treba zaboraviti ni mogućnosti za ronjenje, a budući da je živi svet Maldiva izuzetno bogat, to nema sumnje da će ljubitelji ove aktivnosti zaista uživati.

Posebno je zanimljiv dolazak na Maldive, budući da se do većine hotela stiže gliserima ili hidroavionima, što putovanje čini još zanimljivijim. U principu, do onih rizorta koji se nalaze na atolu Male može se stići gliserom, a vožnja u proseku traje između 15 i 60 minuta, što sve zavisi od pozicioniranosti samog rizorta. Sa druge strane, vožnja hidroavionom do rizorta smeštenih na centralnim atolima obično traje između 20 i 60 minuta.

Pored toga što se Maldivi smatraju gotovo idealnom destinacijom za romantična putovanja, dobar su izbor i za porodice sa decom, ali i za sve one koji imaju želju da uživaju na destinaciji iz bajke.

BELVI u ponudi ima individualna putovanja na Maldive, uz širok spektar hotela različite kategorizacije, što će svakom putniku omogućiti da uživa na odmoru iz snova!

KOMPETNU PONUDU ZA MALDIVE LETO 2024 MOŽETE VIDETI OVDE…