MAURICIJUS

Na oko 850 kilometara udaljenosti od Madagaskara, u Indijskom okeanu, nalazi se Republika Mauricijus, u čijem sastavu se osim istoimenog ostrva, nalaze i ostrva Agalega, kao i ostrva Rodrigeš i Sveti Brandon.

Teritorijalno, Mauricijus pripada istočnoj Africi, iako se od njenih obala nalazi na udaljenosti od čak dve hiljade kilometara.

Ostrva koja ulaze u sastav Republike Mauricijus su vulkanskog porekla, a procenjuje se da su se vulkanske erupcije, zaslužne za njihov nastanak, zbile pre čak osam do deset miliona godina. Za sve one koji biraju putovanje na Mauricijus je vrlo važna informacija da, uprkos vulkanskom poreklu, ovo područje ne karakterišu vulkanske aktivnosti u novije vreme.

Koralni greben oko ostrva

Ono po čemu je Mauricijus specifičan jeste koralni greben koji se oko ostrva proteže, što posetiocima uliva dodatnu vrstu sigurnosti. Naime, upravo zahvaljujući tom grebenu, ostrvo je u potpunosti zaštićeno ne samo od visokih talasa, nego i od ajkula.

Na prostoru koji se nalazi između tog koralnog grebena i samog ostrva, voda dostiže najveću dubinu od četiri metra, s tim da se prosečno kreće između dva i tri metra. Jedino što treba imati na umu jeste da u određenim delovima greben nije kompletan, pa tu postoje svojevrsne „rupe“. Na svu sreću, u tim delovima ostrva gotovo da ne postoje smeštajni objekti, već te delove obično posećuju ljubitelji adrenalinskih aktivnosti i to najpre surfovanja.

Klima na Mauricijusu

Tropska klima preovlađuje na ostrvu, što podrazumeva da su leti, odnosno u periodu od novembra do maja, temperature visoke, a prisutna je i vlaga. Što se perioda između maja i novembra tiče, kada je na Mauricijusu zima, temperature su takođe više, ali nije prisutna vlaga.

Cikloni retko kada pogode ovo ostrvo, a i kada se to dogodi, ni u kom slučaju ne bivaju oštećeni rizorti i drugi smeštajni objekti, te zidane građevine, već ako i dođe do oštećenja, ono mahom bude uočljivo na trošnim i nižim objektima.

Razlozi za putovanje na Mauricijus

Pored uživanja na fenomenalnim plažama, po kojima je Mauricijus poznat, turisti neretko kao jedan od razloga za odmor na ovoj destinaciji navode i ljubaznost domaćina.

Po zahtevu putnika, BELVI organizuje individualna putovanja na Mauricijus, a u ponudi su ekskluzivni hoteli različite kategorizacije.

Što se plaža tiče, turistima su mahom omiljene one koje se nalaze u severnom delu ostrva, među kojima se posebno izdvajaju one u lagunama. Ljubiteljima surfovanja koji putuju na Mauricijus su omiljene plaže u južnom delu ostrva, uzevši u obzir da su na njima tokom cele godine prisutni talasi. Ipak, treba imati na umu da iz bezbednosnih razloga, te ranije pomenutih „rupa“ u koralnom grebenu, koji okružuje ostrvo, plaže u tom delu baš nisu preporučljive kupačima, s tim da postoji izuzetak u vidu plaže „Blue Bay“.

Iako se u istočnom delu ostrva nalaze neke od najlepših plaža, zbog pozicije koju zauzimaju, karakteriše ih prisustvo vetrova, naročito u toku zime. Na zapadnim delovima ostrva mogu uživati ljubitelji različitih sportskih aktivnosti, poput surfovanja, recimo.

Na Mauricijusu su turistima na raspolaganju i mnoge druge, izuzetno zanimljive aktivnosti poput vožnje pedalina i kajaka, ali i ronjenje, te mogućnost organizovanih izleta čamcima sa staklenim dnom, što putnicima pruža mogućnost da izbliza vide svu lepotu živog sveta u vodama oko ostrva.

KOMPETNU PONUDU ZA MAURICIJUS LETO 2024 MOŽETE VIDETI OVDE…