PARGA

Na oko 60 kilometara udaljenosti od grada Janjina, u regiji Epir, nalazi se jedno od najpopularnijih letovališta tog dela Grčke. Iako po površini nije naročito velika, Parga i te kako ima šta da ponudi turistima.

Gotovo na svakom koraku se može primetiti venecijanski uticaj, koji je dominantan u gradiću, izgrađenom u obliku amfiteatra. Odlično očuvano staro jezgro Parge svedoči o njenog bogatoj istoriji.

Nasuprot Parge leži ostrvce Panagia, koje je i jedan od znakova raspoznavanja ovog letovališta.

I ne samo da je mesto poznato po brojnim odličnim plažama, već je i njegova okolina izuzetno interesantna za istraživanje, što letovanje u Pargi čini još zanimljivijim.

U našoj ponudi nalaze se autobuski i avio, ali i aranžmani koji uključuju sopstveni prevoz. BELVI je za vas pripremio i pažljivo odabran smeštaj, koji je odlično pozicioniran, tako da su lako dostupne i brojne plaže, ali i poznate gradske znamenitosti, što će, bez ikakve sumnje, vaše letovanje u Pargi učiniti nezaboravnim.

Venecijanski zamak kao simbol Parge

Jedan od interesantnijih lokaliteta u Pargi, koji je ujedno i jedan od simbola ovog letovališta na obalama Jonskog mora, sasvim sigurno je zamak, izgrađen u periodu venecijanske vladavine. Upravo sa tog mesta, koje se nalazi na vrhu brda, pruža se gotovo nestvaran pogled na Pargu.

Pojedina arheološka nalazišta u okolini svedoče da je područje današnje Parge bilo naseljeno još u periodu neolita. Nakon perioda vizantijske vlasti, prevlast nad Pargom ima Mletačka. Upravo u vreme mletačke vladavine je i izgrađen pomenuti zamak, koji je kasnije uništen od strane pirata. Vladali su Pargom i drugi osvajači, o čemu svedoče brojni, i danas uočljivi tragovi u gradu.

Budući da je ovaj gradić izgrađen u obliku amfiteatra, to mnogi turisti navode da je atmosfera u Pargi nalik na onoj koja vlada na ostrvima.

Plaže u Pargi

Neke od najlepših plaža Jonskog mora nalaze se upravo u Pargi, a većina ih je prilično lako dostupna, što ih čini još atraktivnijima.

Glavna gradska plaža u Pargi nalazi se u neposrednoj blizini samog cenra grada. Prekrivena je peskom i dobro organizovana, pa ne čudi što je mahom biraju porodice sa mališanima.

Na oko dva kilometra od centra letovališta nalazi se plaža Valtos, jedna od najpoznatijih u ovom delu Grčke. U pitanju je odlično organizovana plaža, koja posetiocima nudi brojne mogućnosti za uživanje. Duga plaža, prekrivena peskom, takođe je čest izbor porodica sa decom.

Iako je deli nešto više od 10 kilometara od Parge, plaža Sarakiniko važi za jednu od najlepših u tom delu Grčke. Prekrivena kombinacijom peska i šljunka, ova plaža je ujedno i jedna od najpopularnijih. Izuzev po tavernama sa odličnom ponudom, poznata je i po stoletnim stablima maslina, koja je okružuju. Dostupna je drumskim putem, ali postoji mogućnost do nje stići i sa morske strane, iz lokalne luke u letovalištu.

Plaža Piso Krioneri udaljena je tek oko kilometar od centra Parge i upravo to je jedan od razloga zbog kog je turisti rado posećuju. Smatra se odličnim izborom za porodice, budući da je prekrivena peskom i dobro organizovana.

Plaže Lihnos, Krioneri i Agios Joanis, te Agios Sostis još su neke od plaža u okolini Parge, koje turisti rado posećuju tokom letovanja.

KOMPETNU PONUDU ZA PARGU 2024 MOŽETE VIDETI OVDE…