SEJŠELI

Čak 115 ostrva se nalazi u sastavu Republike Sejšeli. Zapljuskuju ih vode Indijskog okeana, a ono po čemu su ova ostrva posebna jeste visok nivo ljudskog razvoja. Naime, Sejšeli su afrička zemlja u kojoj je Bruto domaći proizvod (BDP) najviši po glavi stanovnika na tom kontinentu. Zanimljiv je i podatak da je u pitanju zemlja, koja je prema broju stanovnika na kraju liste afričkih zemalja, budući da ima relativno malu populaciju.

Svakako treba imati na umu i to da uprkos izuzetno visokom BDP-u po glavi stanovnika, u zemlji vlada nejednakost u ekonomskom pogledu, pa ne čudi što je stepen siromaštva na visokom nivou.

Sve to ni u kom slučaju ne utiče na turizam, koji je i glavna privredna delatnost ostrva, uzevši u obzir da su Sejšeli među najpoznatijim egzotičnim destinacijama na celom svetu.

Individualna putovanja su odličan način za bolje upoznavanje ovih fantastičnih osrtva. BELVI u ponudi ima kako hotele različite kategorizacije, tako isto i brojne mogućnosti za organizaciju putovanja na Sejšele, uz maksimalno poštovanje zahteva putnika.

Osnovne karakteristike Sejšela

Od ukupno 115 ostrva, koliko ih se nalazi u sastavu Republike Sejšeli, njih 33 je naseljeno. Procenjuje se da je celokupna površina ove ostrvske države u Indijskom okeanu nešto manja od 460 kvadratnih kilometara.

Iako je većina ostrva koralna, postoje i ona čija je osnova od granita. Na ostrvu Mahe, koje je i glavno ostrvo arhipelaga, budući da se na njemu nalazi i Viktorija, glavni grad Sejšela, smešten je i najviši vrh zemlje. U pitanju je vrh koji nosi naziv Morn Sešeloa, a nalazi se na nadmorskoj visini od 905 metara.

Zanimljivo je pomenuti da Sejšeli i te kako vode računa o zaštiti biljnih i životinjskih vrsta, pa ne čudi što se pod različitim režimima zaštite nalaze čak 42% teritorije. Izuzev tri nacionalna parka na ostrvima, ova zemlja se može pohvaliti i sa čak šest morskih parkova.

Sejšelski crni papagaj je jedna od životinjskih vrsta koja se smatra svojevrsnim nacionalnim simbolom, dok je Aldabranska džinovska kornjača jedna od endemskih vrsta, koja u velikoj meri podseća na vrstu kornjača koje žive na Galapagosu. Sem njih, na Sejšelima obitavaju i brojne vrste ptica, među kojima je čak 12 ugroženih, kao i brojne vrste guštera, zatim žaba, rakova i drugih životinja.

Izuzev uživanja u nekom od odličnih smeštajnih objekata, po kojima su Sejšeli takođe poznati, turistima se nudi mogućnost i da se oprobaju i u raznim sportskim aktivnostima. Sve to je upotpunjeno i izuzetno bogatim biljnim i životinjskim svetom, po čemu su ova ostrva isto tako poznata.

Klima na Sejšelima

Budući da na ostrvima preovlađuje tropska kišna klima, to je mahom karakteriše ujednačenost temperatura tokom cele godine, uz prisustvo određenog nivoa vlage.

U periodu od decembra do aprila se beleže više temperature vazduha, ali i visoka vlažnost. Mart i april važe za najtoplije mesece na Sejšelima, s tim da je mahom najviša temperatura vazduha do 31 stepen Celzijusove skale. Najhladniji meseci su juli i avgust, ali to „hladno“ definitivno nije hladno na koje smo mi u Srbiji navikli, budući da se tokom tih meseci beleži prosečno najniža temperatura od oko 24 stepena.

Svemu tome treba dodati i podatak da se vetrovi na Sejšelima retko javljaju, uzevši u obzir da se zemlja ne nalazi u ciklonskom pojasu.

KOMPETNU PONUDU ZA SEJŠELE 2024 MOŽETE VIDETI OVDE…