SKIATOS

Tek oko dva sata vožnje trajektom od Volosa traje putovanje do jednog od najlepših ostrva u grupaciji Sporada. Teritorijalno, ostrvo Skijatos, koje zapljuskuju obale Egejskog mora, pripada regiji Tesalija.

Glavni grad istoimenog ostrva ujedno je i jedino naselje i luka na Skijatosu.

Slobodno se može reći da će u odmoru na ovom egejskom ostrvu uživati podjednako i turisti koji su ljubitelji letovanja u klasičnom smislu te reči, kao i oni koji žele da upoznaju istoriju destinacije i njene prirodne karakteristike. Na Skijatosu ima za svakoga po nešto.

Najbliže mu je ostrvo Skopelos, koje je nadaleko proslavio čuveni holivudski film “Mama mia”, delimično sniman i na tom ostrvu.

Samo ostrvo Skijatos ima površinu nešto veću od 60 kilometara. U najvećem delu je široko oko šest, a dugačko oko 12 kilometara. Karakteriše ga obilje zelenila, a veći deo ostrva zauzimaju planinski i brdoviti predeli. Na 433 metara nadmorske visine nalazi se Stavros, koji je i najviši vrh ostrva.

Najpoznatije plaže na Skijatosu

Budući da na ostrvu postoji na desetine plaža, to je i očekivano da će apsolutno svaki turista pronaći baš onu koja mu najviše odgovara. Uopšteno govoreći, plaže na južnim obalama Skijatosa su mahom organizovane, te posetiocima nude i mogućnost za brojne sportske aktivnosti, dok su one na severnim obalama ostrva više za ljubitelje osame.

Svakako, plaža Kukunarijes ne samo da je najpoznatija i najlepša na ostrvu, već i u tom delu zemlje. Dobro je poznata po mekom beličastom pesku i borovoj šumi, kojom je okružena. Odlično je organizovana i nudi mogućnost posetiocima za različite sportske aktivnosti i na kopnu i na moru. Sa glavnim gradom ostrva povezana je redovnim autobuskim linijama.

Druga najpoznatija plaža na Skijatosu, Lalarija je dostupna samo sa morske strane. Razlog zbog koga se smatra izuzetno impresivnom jesu okomite litice koje je okružuju. U njenoj neposrednoj blizini nalaze se i pećine, a prepoznatljiva je po steni, koja ima rupu u sredini i celoj plaži daje određenu dozu mističnosti.

Još neke od poznatijih plaža na Skijatosu su: Kanapica, Banana, Vromolimnos, Agia Paraskevi, Kolios, Ahladies, Agia Eleni, Megali Amos, Kalamaki, Aselinos, Glifoneri, Ftelija i druge.

Možda niste znali o Skijatosu…

Rt Kastro nalazi se u severozapadnom delu Skijatosa, koji se smatra prilično nepristupačnim, zbog osobenosti samog terena.

Pećine koje su karakteristične za severni deo Skijatosa posebno su atraktivne. Svaka od njih dostupna je samo sa morske strane.

Skijatos je i domaćin mnogim tradicionalnim svečanostima. Ukoliko letujete na ovom ostrvu, nemojte biti iznenađeni čuvenim grčkim panijirima, nekom vrstom naših vašara. Tradicionalno se svake godine na dan 25. jula nakon večernje litije pronosi ikona Svete Petke ulicama grada Skijatosa i organizuje panijiri u čast ove svetiteljke.

U staroj tvrđavi Burtzi se u toku leta organizuju i značajni događaji, poput izložbi, pozorišnih predstava i koncerata. A posebno su atraktivne predstave Karagiozis grčkog pozorišta senki.

Najpoznatiji muzej na ostrvu Skijatos zapravo je spomen kuća čuvenog grčkog pisca Aleksandrosa Papadijamantisa, koji je živeo i stvarao tokom 19. veka.

Područje čuvene plaže Kukunarijes i šire morsko područje deo je mreže “Natura 2000” i nalazi se pod zaštitom zbog prisustva mnogih vrsta koje se smatraju ugroženima.

KOMPLETNU NAŠU PONUDU ZA SKIATOS LETO 2024 MOŽETE VIDETI OVDE…