ŠRI LANKA

Sve do 1972. godine ova ostrvska država, koja teritorijalno pripada južnoj Aziji, nosila je naziv Cejlon, a danas je to Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka. Inače, jedna od posećenijih egzotičnih destinacija u Indijskom okeanu.

Budući da je u pitanju područje, koje je poznato po izuzetno dugoj i bogatoj istoriji, to je Šri Lanka među destinacijama koje su omiljene posebno ljubiteljima istorije. Tim pre što je u pitanju zemlja poznata i po mešavini kultura, ali i religija.

Nakon što su ostrvo kolonizovali Portugalci i tu ostali oko dva veka, prevlast preuzimaju Holanđani, a kasnije i Britanci, sve dok zemlja nije stekla nezavisnost. Upravo tako burna istorija je i ostavila značajan trag u istoriji Šri Lanke.

Na 2.524 metara nadmorske visine nalazi se Pidurutalagala, što je najviši vrh ostrva. Interesantno je pomenuti da ovo ostrvo presecaju tokovi čak 103 reke, među kojima Mahaveli važi za najdužu reku, budući da se njen tok proteže dužinom od čak 335 kilometara. Zbog karakteristika samog terena, prisutni su i brojni vodopadi, a njih više od 50 dostižu visinu veću od deset metara.

Klimatske karakteristike Šri Lanke

Između 28 i 31 stepen je u proseku temperatura vazduha na Šri Lanki u toku godine, a na ostrvu preovlađuje tropska klima. Još jedna od specifičnosti klime na ovom ostrvu jeste i značajna varijacija između dnevne i noćne temperature, a koja može da se kreće čak između 14 i 18 stepeni.

U određenim delovima zemlje i to najpre zbog karakteristika samog terena, beleži se i značajan nivo padavina, ali i visok nivo vlažnosti.

Plaže na ostrvu

Uzevši u obzir da je ukupna dužina obala Šri Lanke gotovo 1.600 kilometara, sasvim je jasno da se zemlja može pohvaliti brojnim plažama. U tom smislu je u pitanju sjajna destinacija i za turiste koji žele da uživaju u sunčanju i kupanju, ali i za one koji žele da se oprobaju u ronjenju, surfovanju i drugim aktivnostima, te za one koji žele bolje da upoznaju istoriju ove zanimljive države.

Južne obale ostrva su u turističkom smislu mnogo interesantnije, prosto zato što su i razvijenije, dok su plaže u istočnom delu ostrva još uvek rezervisane za ljubitelje mira i divljine, bez naročitih sadržaja. U zalivu Arugam, na istočnim obalama Šri Lanke nalazi se jedna od najposećenijih plaža, a posebno je preferiraju ljubitelji surfovanja.

Laguna Negombo, koja se nalazi u zapadnom delu ostrva, jedna je od najatraktivnijih i turisti je često posećuju.

Individualna putovanja su najbolji način za uživanje u čarima Šri Lanke. BELVI u ponudi ima hotele različite kategorizacije, a na Vama je samo da odaberete onaj koji Vam najviše odgovara.

Glavni grad Šri Lanke

Pored toga što je glavni grad ostrva, Kolombo je i najveći, ali i najrazvijeniji grad Šri Lanke, čiji je i ekonomski centar.

Turisti koji posećuju ovo ostrvo neretko su oduševljeni spojem starog i novog u tom gradu, budući da se mogu videti tradicionalne građevine iz kolonijalnog perioda, ali i moderni hoteli i poslovni prostori. Sem toga, Kolombo je i odličan primer mešavine religija, po kojoj je Šri Lanka poznata, uzevši u obzir da se u gradu uz budističke hramove, mogu videti i hinduističke statue, ali i džamije.

Sem toga, Kolombo karakteriše i bogata ponuda noćnog života, budući da postoje brojni ugostiteljski objekti u gradu.

Ne treba zaboraviti ni istorijsko i kulturno nasleđe, koje svedoči minulom britanskom uticaju. Možda najbolji primer jeste zgrada nekadašnjeg Parlamenta, izgrađena u neoklasičnom stilu, ali i Predsednička kuća, koja je nastala u viktorijanskom periodu.

KOMPETNU PONUDU ZA SRI LANKU 2024 MOŽETE VIDETI OVDE…